Arşiv Avlaremoz Ajanda

Kadıköy’de Kültürel Çeşitlilik Bu Hafta Yahudileri Ağırlıyor

Moda Kültür Cemiyeti 12 Mayıs Pazar günü iki farklı oturumda Yahudileri ağırlıyor.

Programa aşağıdan, Facebook etkinlik sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

Kent Sohbetleri / 12 Mayıs 2019, Moda Kültür Cemiyeti

14.00 – 15.30 Kent Sohbetleri: “Yeldeğirmeni’nden Yahudiler Geçti, Anıları Kaldı”
15.30 – 16.00 Kahve Molası
16.00 – 17.30 Kent Sohbetleri: “Moda Sevgilim”

Kent Sohbetleri: “Yeldeğirmeni’nden Yahudiler Geçti, Anıları Kaldı”
Moderatör: Eli Arditi
Konuşmacı: Harun Niyego

ELİ ARDİTİ
1961 yılında, İstanbul’da doğdu. İspanya Barselona Katalunya Üniversitesi’nde turizm eğitimi aldı. 1988’de turizm sektörüne atıldı. 1999’da kendi turizm seyahat şirketini kurdu. 
Kadıköy Hemdat Israel Sinagogu Vakfı’nda Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdürmektedir.

HARUN NİYEGO
1950 yılında, İstanbul’un Kadıköy Yeldeğirmeni semtinde doğdu. 1972’de İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Fakültesi’nden mezun oldu ve kimya mühendisi olarak çalışma hayatına atıldı. İngiltere’de Bradford Üniversitesi’nde Tekstil Teknolojisi ve Tekstil Kimyası alanında yüksek lisans çalışmasını tamamladı. 1977’de ticaret hayatına atıldı ve tekstil sektöründe hizmet verdi.
Ailesinin 200 yıllık geçmişi olan Yeldeğirmeni semtindeki Hemdat İsrael Sinagogu’nun 100. yılı kutlamaları kapsamında Sami Yanni ile birlikte “Haydarpaşa’da geçen 100 yılımız” kitabını hazırladı. Bu kitap ile ilgili olarak Ankara Üniversitesi’nde, Türkiye Yahudi cemaatinin çeşitli kurumlarında, Kadıköy Belediyesi’nde, Türkiye Seyahat Acenteleri ve İsrail’de konferanslar verdi.
“Haydarpaşa’da geçen 100 yılımız” kitabı, 19 ABD üniversitesi kütüphanesinde yer almakta ve pek çok internet sitesi üzerinden erişime sunulmaktadır.

Kent Sohbetleri: “Moda Sevgilim
Moderatör: Rita Ender
Konuşmacı: İzel Rozental

RİTA ENDER
1984’te İstanbul’da doğdu. 2008’de Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Ocak 2010’da avukatlığa başladı. Galatasaray Üniversitesi ve Panthéon – Assas Üniversitesi’nde – Paris II yüksek lisans yaptı ve azınlık hakları üzerine çalıştı. 2001’den beri çeşitli gazete ve dergilerde yazan Ender’in, Mümkündür Mucizeler: Rafael Torel’in Hayatı (Gözlem Yayınları), Kolay Gelsin (İletişim Yayınları), İsmiyle Yaşamak (İletişim Yayınları), Aile Yadigârları (İletişim Yayınları), Objets Portraits (Lior Éditions – Fransa), Madam Amati: Avrupa’dan İzmir’e Bir Keman İkonu (Aras Yayıncılık) isimli kitapları ve “Las Ultimas Palavras” (Son Sözler) başlıklı bir belgeseli bulunmaktadır.

İZEL ROZENTAL
2 Mart 1951 tarihinde İstanbul’da doğdu. 1971 yılından itibaren amatör olarak çizdiği karikatürleri bazı gençlik ve mizah dergilerinde yayınlandı. 1991 yılında, İstanbul’da yayınlanan Şalom Gazetesi için haftalık olarak editoryal karikatür çizmeye başladı. O tarihten bu yana Tünelin Ucu başlığı altında Şalom Gazetesi’nin birinci sayfasında politik karikatür çiziyor. Briç konulu karikatür ve çizgi bantları Fransa, ABD ve İngiltere’de 1996-2000 yılları arasında düzenli olarak yayınlandı. Çeşitli uluslararası karikatür sempozyumlarında bildiriler sundu. Le Monde Gazetesinin çizeri Plantu’nün kurucusu olduğu Cartooning for Peace Vakfı’nın üyesidir. 2004-2006 yılları arasında Güldiken Mizah Kültürü Dergisi için editoryal yazılar yazdı. 2006-2009 yılları arasında FECO (Dünya Karikatürcü Dernekleri Federasyonu) organizasyonunda ikinci genel başkan olarak görev yaptı. 1999 yılında Schneidertempel Sanat Merkezi’nin kuruluşuna öncülük etti, halen bu merkezin yöneticisi ve Dr. Markus Kültür ve Sanat Derneği’nin başkanıdır.
İzel Rozental’in bugüne kadar 7 karikatür albümü, 5 düz yazı kitabı yayınlandı. İstanbul, Ankara, Manisa, Milas, Tel Aviv, Landeck’de kişisel sergiler açtı. Dünyanın pek çok ülkesinde karma sergilere katıldı. Karikatürleri yurt içi ve yurt dışı yayın organlarında, kitaplarda yer buldu.