Arşiv Makaleler

Instagram’daki Eva – Betsy Penso

Eva’nın Instagram hesabının görüntüsü

Sadece görüntüye ve görünüşe önem verdiğimiz bu çağda, doğruyu söylemek gerekirse Instagram’ı sevmiyor; ancak tüm gençler gibi ben de kullanıyorum. Instagram özellikle Türkiye’de gençlerin, gezdikleri yerleri, tatillerini, kıyafetlerini, yediklerini, ailelerini, sevgililerini yarıştırdığı bir “güzellik yarışması”na döndü. Üzüntüsünü, acısını paylaşan çok az. Diğer yandan Instagram’ı kullanıcılarını sadece “izlemeye” alıştırdığı için de pek sevemiyorum. Pek çok genç Instagram’ı, faydalı bir şey yapmaya tercih edebiliyor. Faydalı bir şey kavramım çok geniş; sokakta yürümek, bulunduğun yerde bulunduğunun anın tadını çıkarabilmek veya kendini geliştirebilecek bir şeyler öğrenebileceğin herhangi bir şey yapabilmek. Instagram bence çok genci ve hatta yetişkini gerçek hayattan uzaklaştırıyor.

Ancak bazen Instagram beni şaşırtabiliyor. Buna seviniyorum; çünkü “izlemeye” alışmış gençlere, tam alışık oldukları frekanstan seslenerek, onlara bir şeyler katmayı başaran bazı hesapların var olduğunu görüyorum. Bence bu hesaplar, sosyal medyayı en iyi ve en efektif şekilde kullanan kişiler. Bunca soyut konuşmadan sonra size artık Eva‘yı tanıtmamın vakti geldi.

Eva’nın tanıtım videosundan bir ekran görüntüsü. Eva’nın videolarında konuşmalar İngilizce alt yazılar ise İbranice.

Eva, Instagram’da takip edebileceğiniz 13-14 yaşlarında genç bir kadın. Eva Holokost devrinde yaşıyor ve çevresinde olanları, gözlemlediklerini ve başına gelenleri çektiği videolarla takipçilerine anlatıyor. Eva 3 gün önce yayınladığı tanıtım videosunda düşüncelerini, aşklarını ve yakın arkadaşlarını anlatacağını söylüyor. Büyükannesi ve büyükbabasıyla beraber yaşıyor.

Eva tanıtım videosunda, büyükannesi ve büyükbabasıyla beraber kutladığı bir doğumgününü takipçileriyle paylaşıyor.

Tanıtım videosunun ikinci yarısında, Eva’nın bize pembe bir bulut gibi gösterdiği hayatının diğer yüzüne şahit oluyoruz. Eva’nın ve çevresindekilerin Yahudi oldukları için maruz kaldıkları tutumu, Nazi subaylarının sokaklarının önünden geçişini görüyor ve hatta Eva’nın korkuyla ağladığına şahit oluyoruz. Videonun sonunda Eva, başlarına gelen her şeyi belge altına almak adına takipçileriyle paylaşacağını söylüyor. Eminim ki, bu video izlerken tüyleri diken diken olan tek kişi ben değilim.

Eva Instagram hikayelerini ve fotoğraflarını bugün saat 16.00 itibariyle paylaşmaya başlayacak. Eva’nın şu anda 355.000 takipçisi var; ve tanıtım videosu yaklaşık 800.000 defa izlenmiş. (Ve bu sayı her saniye artıyor!) Bugün Eva, bir Instagram hesabı değil de bir blog açsa, veya Twitter aracılığıyla aynı videoları paylaşsa, bu denli takipçisi olur muydu bilmiyorum ancak Holokost bilinci yaratmaya çalıştığı kitleye bir başka platformda bu kadar rahat erişemezdi, bundan eminim.

Eva’nın annesi. Paltosunun üzerine sarı renkli Magen David takmak zorunda bırakılmış.

Bu akşam Yom HaShoah. Holokost’u Anma Günü. Varşova Gettosu ayaklanmasının** yıl dönümü. Holokost’u hatırlarken belki çevremize Eva’yı takip etmelerini ve hatta paylaşmalarını söyleyerek Holokost’un daha fazla kişi tarafından hatırlanmasını sağlayabiliriz. Yom HaShoah İstanbul’da yarın anılacak. Düzenlenecek törende Holokost’ta hayatını kaybeden 6 milyon Yahudi anılacak.

Instagram’da Eva’yı @eva.stories‘den bulabilirsiniz.

** Varşova Gettosu ayaklanması hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayın.