Arşiv Haberler

Yeni Zelanda’da islamofobik cami saldırısının ardından Yahudi toplumundan dayanışma

Yeni Zelanda’da beyaz üstünlüğünü savunan kişilerce iki camiye düzenlenen islamofobik saldırıda hayatını kaybeden 49 kişi için Türkiye’deki sinagoglarda Şabat’ta dua okundu.

Saldırının ardından Türk Yahudi Toplumu twitter hesabından başta İslam dünyası olmak üzere tüm insanlığa baş sağlığı dilenmişti. Türk Yahudi Toplumu hesabından atılan tweet’de “Bu Şabat (Cumartesi) günü sabahı sinagoglarımızda Yeni Zelanda da Cuma namazında katledilenlerin ruhuna ve yaralananların şifası için özel bir dua okunacaktır. Başta İslam dünyasının ve tüm insanlığın başı sağolsun.” mesajı paylaşılmıştı.

Yahudi Toplumu Hahambaşısı Rav İshak Haleva da hayatını kaybedenler için edilecek duanın metnini “Yüce Tanrı’ya, yakarışlarımızın kabul edildiği  kutsal gün Şabat’ta  Müslüman alemi ve olayda yakınlarını kaybedenleri teselli etmesi için dua ediyoruz. Tanrı yaralılar için de  acil şifalar versin. Bundan sonra dünyamızın hiçbir yerinde böylesi bir olay vuku bulmamasını Tanrı’dan dileriz.” şeklinde ifade etmişti.

Yeni Zelanda’da gerçekleşen ırkçı/islamofobik saldırıya tüm dünyadan tepkiler gelirken Yeni Zelanda’da Yahudi cemaati yetkilileri bu şok edici saldırının ardından Müslüman toplumu ile dayanışmak için tarihlerinde ilk kez sinagoglarını kapadıklarını ve Şabat günü’nde ilk kez tören yapılmayacağını belirtirken nefret ve ırkçılığa karşı mücadelede birleştiklerini ifade ettiler.