Arşiv Haberler

Netflix’e Göre Hitler “Neredeyse Bir Dünya Fatihi” – Serdar Korucu

İkinci Dünya Savaşı, özellikle de Holokost Netflix’te yer alan belgesellerin önemli konuları arasında. Onlardan biri olan “Hitler-Bir Kariyer”in tanıtım metninde ise tartışmalı ifadeler yer alıyor.

Netflix dünyanın dört bir yanında, çok çeşitli ödüllü dizileri, filmleri, belgeselleri ve daha fazlasını internete bağlı binlerce cihaz üzerinden izlenmesini sağlayan dev bir platform. Kendi verilerine göre, üyeleri 190’dan fazla ülkede bu içerikleri anında izleyebilmekte. Yayın hizmeti Çin’de kullanılamamakta, bir de ABD hükümetinin Amerikan şirketlerine uyguladığı sınırlamalar nedeniyle Kırım, Kuzey Kore ve Suriye’de aktif değil. Netflix, 2016’dan beri ise Türkiye’de, Türkçe dil desteği ve Türk lirası ödeme seçeneğini kullanıma sunmakta.

Netflix içinde yer alan belgesellerde 2. Dünya Savaşı ve Holokost önemli bir yer tutuyor. 1977 yılı Batı Alman yapımı “Hitler-Bir Kariyer” belgeseli ise tartışmalı bir tanıtımla platformda yer almakta.

Film yapımcısı Çiğdem Mater, sosyal paylaşım platformu Instagram üzerinden paylaştığı hikayesinde Netflix Türkiye’ye “Sizin bu içerik metinlerini kim yazıyor? Bu ne övgü arkadaş? Yazdığınızı bir daha mı okusanız?” diye sordu. Çünkü hem Türkçe hem İngilizce tanıtım metninde “Hitler-Bir Kariyer” şu ifadelerle tanıtılıyor: “Bu belgesel, mütevazı bir geçmişe sahip olan Adolf Hitler’in manipülasyon, psikoloji ve imaj yaratma yeteneği ile neredeyse bir dünya fatihine dönüştürülmesini inceliyor.”

Belgeselin tanıtımına göre Hitler “mütevazı bir geçmişe sahip”. Adolf Hitler, Yukarı Avusturya’nın sınır kasabası Braunau am Inn’de vergi tahsildarı Alois Hitler’in oğlu olarak doğmuş ve kendisine büyük bir miras kalmıştı. Hayatının bir döneminde fakirleşmesinin nedeni ise bu mirası saçıp savurmasıydı. Tanıtımda “neredeyse bir dünya fatihi” olarak anıldığı dönemindeyse Hitler, ırkçılık temelinde motive ettiği ideolojisiyle 6 milyon Yahudi ve diğer kurbanların toplu katliamından sorumlu olmuş ve böylece Avrupa’nın en acımasız diktatörlerinden biri olarak tarihe geçmişti.