Arşiv Göze Çarpanlar

“Yahudi mi Yaktık?” Söylemine Cevap: Alçakça Bir Irkçılık Örneği

Kaynak: Bianet, Pınar Tarcan

Sosyal medyada doğalgaz faturaları üzerine artan paylaşımlar hakkında bianet’e konuşan Şalom gazetesi yayın yönetmeni İvo Molinas, “Kalitesiz ötesi, hatta alçakça diyebileceğim bir ırkçılık örneği” dedi.

Son günlerde sosyal medyada doğalgaz fiyatlarının artışıyla ilgili tepkilerini dile getirirken “Bu kadar fatura mı olur, Yahudi mi yaktık?” ifadelerini bugün Şalom gazetesi haberleştirdi.

Molinas: Sosyal medyada bu tür örnekler çoğaldı

Paylaşımları haberleştiren Şalom gazetesinin yayın yönetmeni İvo Molinas, tepkilerde kullanılan nefret söylemini bianet’e yorumladı.

“Artan doğalgaz faturalarına antisemitik bir söylemle tepki gösterilmeye çalışılmış” diyen Molinas, mesajları şöyle yorumladı: “Kalitesiz ötesi, hatta alçakça diyebileceğim bir ırkçılık örneği. Hastalıklı ruhların bir yansımasıdır bu.”

Molinas, sosyal medyada son yıllarda ırkçılık ve antisemitizmin artığını söylerken şöyle devam etti:

“Bütün dünyada var bunu kabul etmemiz lazım ama Türkiye’de çok belirgin olarak Facebook ve Twitter üzerinden örnekler çoğaldı. Tabii burada sadece hukukun devreye girmesini bekliyoruz.”

Çiçero galası: Empati eksikliği

Molinas, tepkilere yol açan Çiçero film galasındaki toplama kampı ‘mizanseni’ için ise şöyle konuştu:

“Orada farkındalıksızlık ve empati eksikliği var yakılarak öldürülmüş insanlara keyifli ortamda pazarlama unsuru ya da keyif unsuru olarak sunmak o ölülere büyük saygısızlık. Empati eksikliği ama çok büyük bir saygısızlıktır.

“Çünkü hiçbir şekilde bu kadar olağanüstü bir katliam şeklinde yok edilmiş insanları bir pazarlama unsuru olarak bunu pazarlamayı bunun üzerinden yapamazsınız.”