Arşiv Haberler

Romanya, Soykırım Kurbanlarının Bulunduğu Yahudi Mezarlığının Tarihi Kapısını Yok Etti

Kaynak: Haaretz – Çeviri: Reneta Sibel Yolak

Romanya’nın 2. büyük kenti olan Iasi’de bulunan ve Holokost kurbanlarının bulunduğu Yahudi Mezarlığı’nın tarihi giriş kapısı şehir belediyesi tarafından “güvenli olmadığı ve yıkılma tehlikesi” öne sürülerek yıkıldı. Romanya Hahambaşılığının yaptığı açıklamada bunun suç olduğu belirtildi…

Rumen haham kentin ‘Yahudi sembolünü’ yıkmanın ‘suç’ olduğunu söylüyor. Iasi Belediyesi ise kapının başka bir yerde yeniden inşa edileceğini söyledi.

Romanya’nın en büyük ikinci kenti olan Iasi’deki Yahudi mezarlığına giriş kapısı Pazartesi günü belediye tarafından yıkıldı.

Belediye yerel basına, tarihi yapının 1880 yılına dayandığını ve güvensiz olduğu için yıkıldığını söyledi. Şehir ayrıca, yerel Yahudi cemaatinin karar alma sürecine katıldığını ve kapının farklı bir yerde restore edilip yeniden inşa edileceğini söyledi.

Iasi Yahudi mezarlığına yaklaşık 150.000 Yahudi gömülüydü. Bazıları Holokost döneminde Naziler ve yerel ortaklar tarafından yapılan pogromlarda öldürüldü.

Romanya’daki Shtefanesht Yahudi cemaatinden Haham Jacob Solomon bu hafta Iasi’yi ziyaret etti ve Haaretz gazetesine yıkımı ve buldozerleri görmenin şok olduğunu söyledi.

“Yahudi mahallesinin ve eski Yahudi mezarlığının girişindeki tarihi kapıyı yıktılar. Tarihi kapı, şehrin ve mezarlığın eski Yahudi sembolü idi” dedi.

Rabbi Jacob belediyenin verdiği cevaptan memnun olmadığını, kapının başka bir yerde restore edileceğini söyledi. “Yapabileceğimiz tek şey üzülmek ve şaşırmak” dedi. Bu hafta gördüğümüz yıkım karşısında Rumen ve Iasi Yahudilerinin tarihini besleyen değerli tarihi yapıyı yağmalamak için hızlı bir şekilde çalışan buldozerlerin görüntüsü cemaatimiz için büyük yıkım.

Belediye, Romanya’daki İsrail büyükelçiliğine kapının tamamen yıkılmadığını söyledi. Belediye, yıkımdan önce kilit mimari unsurların tamamen kaldırıldığını ve yeniden inşa edildiğinde yapıya yeniden ekleneceğini gösteren fotoğraflar sundu.

Romanya’daki Yahudi topluluğu, Haaretz gazetesinin yorum talebine cevap vermedi.