Arşiv Haberler

Macar Dergisinin Kapağında Yahudi Toplumu Lideri ve Banknotlar

Macaristan’daki iş dünyası dergisi Figyelo geçtiğimiz haftalarda kapağına Macaristan Yahudi Federasyonu Başkanı Andras Heisler’i koydu. Kapak fotoğrafında Heisler’in etrafında banknotlar uçuşuyor. Kapakta bahsedilen makaleye göre ekonomik beceriksizliğin arkasında Heisler ve ima ile Macaristan Yahudi toplumu var.

Viktor Orban’ın aşırı sağcı hükümetine yakınlığı bilinen derginin kapağı antisemit semboller içerdiği için her yönden tepki aldı. Dergi çıkmadan sadece birkaç gün önce İsrail Başbakanı Netanyahu Orban’ı kucaklamış ve Avrupa’da yükselen antisemitizme karşı aldığı tavır için tebrik etmişti. Netanyahu’nun bu açıklamaları Orban’ın Macaristan Yahudi toplumuna ve Macaristanlı-Amerikali Yahudi hayırsever George Soros’a olan saldırılarını unutturmaya yetmemişti. Orban şu anda inşaatı süren bir Holokost müzesi kurmaya çalışıyor. Müzenin Macarların Holokosta yardım ettiği gerçeğini tarihten silmekle uğraşacağına dair kaygılar hem yerel Yahudiler arasında hem de İsrail’deki Holokost müzesi Yad Vashem’de yaygın.

Derginin antisemitizmi Netanyahu’nun ofisinden bir danışman tarafında kınandı. Kınamalar Amerika’da farklı gruplardan ve İsrail’de diğer partilerden de geldi. Genel olarak Netanyahu’nun antisemit açıklamalarda bulunan aşırı sağcı Batılı liderlerle olan ilişkileri dünya Yahudilerinin dikkatini çekmeye ve tedirgin etmeye devam ediyor.