Afedersin Antisemit Arşiv Haberler

Fransa’da Yahudi mezarlığına antisemit saldırı

Geçtiğimiz hafta Fransa’nın Strazburg şehri yakınında bulunan Herrlisheim’daki Yahudi mezarlığı, vandalizmin kurbanı oldu. 37 adet mezartaşı ve bir Holokost anıtının üzerine gamalı haç ve başkaca antisemit grafitiler çizildi.

Herrlisheim Yahudi mezarlığı

New York Times’ın haberine göre, antisemit saldırı ya pazartesi gecesi ya da salı sabahı gerçekleşti. Saldırıyı yapan şüpheliler henüz belirlenemedi.

O sırada Strazburg’da ziyaret amaçlı bulunan Fransa içişleri bakanı Christophe Castaner, Herrlisheim’a gitti ve Twitter’dan yaptığı açıklamada suçluların bulunması ve yakalanması için her şeyin yapıldığını belirtti.

Herrlisheim’da çok az bir Yahudi nüfusu mevcut ve buradaki mezarlık daha önceden de bu tür saldırılara uğramıştı. Ayrıca Herrlisheim’ın da içinde bulunduğu, Almanya sınırında yer alan ve bir zamanlar kayda değer bir Yahudi nüfusuna sahip olan Alsace bölgesi, 2015 yılında vandal bir saldırıyla daha gündeme gelmişti. Bu saldırı Paris’teki market saldırısından kısa süre sonra gerçekleşmişti.

Vandal saldırı sonrası, geçtiğimiz cuma, yerel din ve devlet görevlileri Herrlisheim mezarlığında bir araya geldiler. Bas-Rihn bölgesinin hahambaşı Harold Weill Agence-France Press’e şöyle konuştu: “Yahudi cemaati bu ülkeyi seviyor ve ona değer veriyor ancak kendi kende de bazı sorular sormakta.”

Fransa’da yeni bir antisemitizm dalgasından bahsediliyor ve son zamanlarda artan İsrail’e göç dikkat çekiyor.