Sadece 3.843 Yahudi kovuluşlarını telafi etmeyi amaçlayan yasayı kullanarak İspanyol vatandaşlığı aldı.
Kaynak: El País, Miguel González
Çeviren: Selin Toledo
Ne yüz binler, ne de tahmin edildiği gibi on binler… Sadece 3.843 Sefarad beş yüzyıldan fazla süre önce Yahudilerin İspaya’dan kovulmalarının tarihi telafisi olarak sunulan Kasım 2015 yasası altında İspanyol vatandaşlığına geçti. Diğer bir 5.682 kişi ise başvuru sürecinde. Geçtiğimiz ay başvuru yapma süresi doldu ve yasanın geçerliliği 1 Kasım 2019’a kadar bir yıl daha uzatıldı. Başvuru süresinin bird aha uzatılması veya vatandaşlık alma koşullarını değiştirme yasalarda reform yapmayı gerektiriyor ve EH Bildu’dan senatör Jon Iñarritu’nun açıkça belirttiği üzere, hükümetin böyle bir niyeti yok.
Vatandaşlık almak için şart koşulan hileli prosedürler, yasanın Sefarad cemaatinde yarattığı zayıf yankıyı açıklıyor. Köklerin İspanya’ya dayandığını kanıtlayan belgeler ve sertifikalar haricinde ayrıca bizzat bir noter huzuruna çıkmak, bir İspanyolca sınavını ve İspanyol kültür ve siyaseti bilgisini sınayan bir testten geçmek gerekiyor. Toplam harcamalar yaklaşık 5.000 avroyu buluyor.
Ortadaki paradoks şuna dayanıyor: Sefaradların büyük marifeti olan, korudukları ve gittikleri ülkelerin dillerinden kelimelerle zenginleştirdikleri XV. yüzyıl İspanyolcaları Ladino veya Haketia dilleri fakat bu diller onların İspanyol olmalarına yaramıyor. “Ladino konuşan bir Sefarad, günümüzdeki İspanyolca’yı kusursuz olarak anlar ama dil sınavını geçemiyor çünkü yazım farkları çok büyük” diyerek itiraz ediyor Sentro Sefardi D’Estambol’dan Karen Gerşon Şarhon.
İstanbul’da yaşayan yaklaşık 15.000 Sefarad’ın üçte ikisi, dil sınavı geçmeyi şart koşmayan komşu ülke Portekiz’i seçti diye ekliyor Gerşon.
Son üç yılda İspanyol vatandaşlığı alan 8.365 Sefarad’ın büyük çoğunluğu, bunu yasa ile değil 2015 ve 2016’da çıkan ve bahsedilen koşulları gütmeden 4.522 Sefarad’ı kabul eden kararnameden yararlanarak yaptı.
Her ne kadar Türkiye Sefaradların en yüksek rakamlarda (2.693) İspanyol vatandaşlığı aldığı ülke olsa da, sadece 257 kişi bunu yeni yasa sayesinde, geri kalanlar ise kararnamelerle yaptı. Diğer yandan, 2015 yasasıyla İspanyol vatandaşlığına geçenlerin çeyreğinden fazlası (1.009) Venezuellalı ve yüzde 67’si (2.590) Latin Amerikalı.
[…] başvuran Sefaradların sayısı 50 bini geçmişti, bu başvurulardan da yaklaşık 17 bini onaylanmıştı. Yeni görüşülen yasa tasarısına göre Sefaradların vatandaşlık yolu […]
[…] kazanmayı kafaya koyduğum için hiç oralı bile olmamıştım, ta ki Ekim 2015’de değişen yasayla bir daha kendim başvurmam gerekene kadar. Bir şekilde, üniversitede öğrenmeye başladığım […]