Arşiv Haberler

Fas’ta okullarda Holokost üzerine eğitim başlayacak

Kaynak: Jerusalem Post, 5 Ekim 2018

Çeviri: Nesi Altaras

Fas Kralı 6. Muhammed’in emrine göre Holokost eğitimi ülkenin lise müfredatının parçası olacak.

Başkanlık yardımcısı olarak görev yapan Knesset (İsrail Parlamentosu) üyesi Michael Oren Fas Kralı 6. Muhammed’in lise müfredatına Holokost eğitimini katmasını tebrik etti.

Twitter’da MK Oren “Fas Kralı Muhammed dünyaya derin bir ahlak dersi veriyor. Antisemitizm ve Holokost reddi Batı’da yükselişteyken gururlu bir Arap ülkesinin lideri Holokost eğitimini antisemtizme karşı savaşmak için Fas okullarında müfredata ekliyor. Umut var” dedi.

[Çevirmenin notu: Holokost veya Türkiye’de Yahudilerin tarihi üzerine hiçbir konu Türkiye eğitimin sisteminde işlenmiyor.]

Çarşamba günü Faslı haber sitesi Le Desk’in haberine göre Kral 6. Muhammed eğitim programlarına Holokost çalışmalarının eklenmesini emretti. Habere göre mesajı Eğitim Bakanı Said Amzazi BM Genel Kurulu sırasında yapılan önemli bir toplantıda verdi.

Kral mesajında antisemitizm “ifade özgürlüğünün zıddıdır” dedi. “Ötekinin karşıtlığını, yenilgiyi kabul etmeyi, yetersizliği ve beraber yaşamayı becerememeyi gösterir.”

[…]

“Bu sebeplerden dolayı bu salgına karşı kayıtsız kalamayız. Bu savaş ne askeriyeyle ne de parayla olur, her şeyden önce eğitim ve kültürle olur.” diye ekledi. “Savaşı bir adı var: Eğitim. Ve çocuklarımızın geleceği için kazanmamız mühim çünkü onlar bizim geleceğe yatırımımız ve elçimiz.”

Le Desk’e göre 2008’den beri Fas’ın ders kitaplarındaki dini içerikte Fas Yahudilerinin tarihinin ve Holokost eğitiminin dahil edilmesi gerektiği konuşuluyor ama pratikte bir değişiklik olmuyordu.

2016 yılında Fas Arşivleri ve Fransa’daki Holokost Anma Merkezi arasında bir ortaklık anlaşması imzalandı. Anlaşmanın amacı “Kuzey Afrika’da Yahudilerin ve Yahudiliğin tarihi konusunda araştırma, arşiv paylaşımı ve bilimsel ve kültürel aktiviteler konusunda işbirliği yapabilmek.”

2017 yılında Fas ABD Holokost Anma müzesiyle nefrete karşı savaşmak ve Holokost eğitimi vermek için bir ortaklık teklifini onayladı.

Bu Nisan, Fas kraliyet ailesinden Prenses Lalla Joumala Alaoui New York’ta ülkesinin Yahudi tarihinin öneminin Fas Yahudi cemaatine yazdığı bir mektupta altını çizdi.

Mektubunda şöyle dedi: “Fas’ın Yahudi kültür mirası hayatımızın ve kim olduğumuzun bir parçası olmaya devam ediyor. Ekselansları Kral 6. Muhammed atalarımızın adımlarını takip edip bu ortak mirası sürdürmekte hiçbir çabadan geri durmuyor. Bu nedenle Fas Yahudi geleneklerinin sınırlarımızın dışında da devam ettirilmesi bizim için büyük bir gurur ve neşe kaynağıdır.”

Mektuptaki sıcak yaklaşım bazıları tarafından önemli bir hareket, Yahudi cemaatine karşı değişen bir bakış ve hatta İsrail’le yakınlaşan ilişkilere dönüşme şansı olarak yorumlandı.

Geniş Arap Ligi boykotu çatısı altında İsrail Rabat tarafında resmi olarak tanınmıyor. Ancak haberlere göre ili ülke arasında gizli ilişkiler özellikle güvenlik güçleri konusunda senelerdir sürüyor.

Bölgedeki birçok Arap ülkesinin aksine İsrailliler yılın belli zamanlarında vize alıp Fas’a gidebiliyorlar.