Arşiv Göze Çarpanlar Haberler

İngiliz Parlamento Üyesi Pittsburgh Saldırısı İçin İsrail’i Suçladı

Kaynak: Haaretz, 28 Ekim 2018

Çeviren: Nesi Altaras

Antisemit açıklamalarıyla ünlenen İngiliz Lordlar Kamarası üyesi Jenny Tonge Pittsburgh’daki sinagog saldırısı için İsrail’in Filistin politikalarını sorumlu tutan bir açıklama yaptı.

“Korkunç ve suçlu bir olay, ama Bibi’nin aklına şu anki İsrail hükümetinin Filistinlilere olan hareketlerinin antisemitizimi arttırdığı geliyor mu?” diyen bir Facebook açıklaması yapan Tonge Başbakan Netanyahu’nun lakabı olan Bibi’yi kullandı. […]

Sünnet töreni sırasında gerçekleşen saldırıda en az 11 kişi öldürülmüştü. Şüpheli 46 yaşındaki beyaz adam Robert Bowers haberlere göre “Tüm Yahudiler ölmeli” diye bağırmıştı.

Geçen sene Jenny Tonge İsrail karşıtlığı yüzünden Liberal Demokrat partiden uzaklaştırılmış sonra da istifa etmişti. Kendisi İsrail’i destekleyen Yahudileri İsrail’i eleştirmeyerek İngiltere’de antisemitizme yol açtıklarını iddia etmişti.

Antisemit ve anti-İsrail söylemleri kayıt altına alan aktivist ve blog yazarı David Collier tweet attı ve “Bu utanç verici. Pittsburgh, Pennsylvania’daki bir sinagogunun yerinde kan lekeleri varken LORDLAR KAMARASI ÜYESİ suçu İsrail’e atmaya çalışıyor. Baroness Jenny Tonge tam bir yüzkarası.” dedi.

Eleştirileri bekleyen Tonge asıl yazının altına “Bazıları herhalde buna da antisemit diyecek değil mi?” diye yorum yaptı. Yazı sonradan Tonge’nin sayfasından silindi.

Başka bir açıklamada biraz geri adım atan Tonge, İsrail ve Filistin üzerine çalışan İngiliz blog yazarı Robert Cohen’den bir yazı paylaştı.

“Robert Cohen’in bu yazısını selamlıyorum ve kabul ediyorum ki bu saldırıyı İsrail’in Filistinlilere olan baskısına bağlamakta biraz acele etmiş olabilirim. Saldırının Amerika’da beyaz milliyetçiliğiyle olan bağlantısını anlamak için ifade ve dava sürecini beklememiz gerekecek.” dedi.

[Saldırıyla ilgili önce kınama yapıp sonra İsrail’i suçlayan benzer bir açıklamada bulunan HDP Sözcüsü ve Milletvekili Ayhan Bilgen özür dilemedi.]