Arşiv Avlaremoz Ajanda

Zor Geçmişlerle Yüzleşme Pratikleri Dördüncü Paneliyle Hrant Dink Vakfı’nda

Hrant Dink Vakfı, 15 Kasım 2018 Perşembe günü zor geçmişlerle yüzleşme pratiklerine ışık tutan, dünyanın dört bir yanından ilham verici iyi örnekleri ele alan panel serisinin dördüncüsünü saat 18.30’da Hrant Dink Vakfı Havak salonunda düzenliyor.

Çocuğa soykırım nasıl anlatılır? Toplumsal travmalara yol açan, kamusal vicdanı yaralayan olaylar bir daha yaşanmasın diye yeni nesillere en doğru şekilde nasıl aktarılır? Zor sorularla nasıl baş edilir? 

Hafıza mekânları ve zor geçmişlerle yüzleşen müzeler uyguladıkları eğitim programları ve geliştirdikleri eğitim materyalleri ile karşılıklı anlayışı, empatiyi ve diyaloğu teşvik ederek toplumsal dönüşüme katkı sunuyor. Hafıza mekânları ve müzeler farklı yaş gruplarına yönelik pedagojik programlar geliştirerek yeni soruların sorulmasına ve geçmişin deneyimlerinden yola çıkarak günümüzün sorunlarına cevaplar bulunmasına ortam sağlıyor. Geçmişe ışık tutan hafıza mekânları bir toplumun hafıza ve hakikat defterinden silinenlerin veya arşivlerde saklı tutularak toplumun mahrum bırakıldığı bilginin ortaya çıkmasında önemli rol oynuyor.Geliştirilen eğitim programları ise bu bilgiyi farklı yaş gruplarına erişilir kılıyor.

Hrant Dink Vakfı ve DVV International tarafından düzenlenen ‘Zor Geçmişlerle Yüzleşme Pratikleri: Hafıza Mekânları ve Müzelerde Dönüştürücü Eğitim Programları‘ panelinde zor geçmişlerle yüzleşen müzelerde ve hafıza mekânlarında uygulanan eğitim programlarının amaçları, hedefleri, etkisi ve eğitim programlarını uygularken yaşanılan zorluklar ele alınacak.

Panele konuşmacı olarak Auschwitz Birkenau Devlet Müzesi bünyesinde kurulan Uluslararası Auschwitz ve Holokost Eğitimi Merkezi Direktörü Andrzej Kacorzyk, Johannesburg’da bulunan Apartheid Müzesi eğitim departmanı koordinatörlerinden Georgina Marques ve 20 Ocak 1942’de 15 yüksek rütbeli SS temsilcisinin ve çeşitli bakanlık mensuplarının Avrupa Musevilerinin toplanması ve yok edilmesi için işbirliği toplantısı gerçekleştirdiği, bugün ise bir hafıza mekânı olarak faaliyet gösteren Wannsee Konferans Evi’nde eğitim programları geliştiren Cornelia Siebeck katılacak. Panelin moderatörlüğünü 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi direktörü Nisya İşman Allovi gerçekleştirecek.

Program
Nisya İşman Allovi (500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi direktörü)
Moderatör
Andrzej Kacorzyk (Auschwitz Birkenau Devlet Müzesi, Uluslararası Auschwitz ve Holokost Eğitimi Merkezi Direktörü)
“Auschwitz-Birkenau anma mekânında eğitimin bugünü ve geleceği”
Cornelia Siebeck (Wannsee Konferans Evi, Eğitim Departmanı)
“Faillerin toplumunu öğrenmek: Wannsee Konferansı Evi’nde eğitim çalışmaları”
Georgina Marques (Apartheid Müzesi, Eğitim Koordinatörü)
“Güney Afrika müzelerinde öğrenme deneyimlerinin niteliği: Apartheid Müzesi örneği”

Etkinliğin Facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.