Arşiv Haberler

Misvak Karikatürünü Kaldırdı Ancak Kimse Antisemit Öğeleri Eleştirmedi

Muhafazakar mizah dergisi Misvak 28 Ekim 2018 tarihinde Cumhuriyet Bayramı öncesi yayınladığı karikatürü gelen tepkiler üzerine 29 Ekim günü kaldırdı.

Karikatürde, “Halifeliği kaldırmışız… Birliklerini bozmuşuz. Alfabelerini değiştirip geçmiş ile bağlarını kopartmışız… Adamlar bunu bayram diye kutluyorlar”, “Biri çıkarıp uyandırırsa işimiz yaş.” ifadelerine yer verildi.

Sosyal medyada #MisvakKapatılsın hashtagi üzerinden gerçekleştirilen tepkilerin pek çoğu karikatürün cumhuriyete ve Atatürk’e saldırdığı konusunda hemfikir olsa da neredeyse kimse karikatürün antisemit nitelikte olduğunun altını çizmedi.

Gelen tepkilere göre, Cumhuriyetin değerlerine saldırılmasının sebebi Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü’nün (veya cumhuriyetin kuruluşunda yer alan başkaca Kemalistlerin) Yahudi olarak resmedilmiş olmasıydı. Antisemit karikatürlerde sıklıkla kullanılan ‘uzun Yahudi burnu‘ ve ‘fötr şapka‘ öğeleri ve şöminenin üzerinde duran 7 kollu şamdan yani, menora karikatürde yer alan bu kişilerin Yahudi olduğuna işaret ediyor. Yahudilik için sıklıkla kullanılan bir simge olan bu şamdan karikatürün açıkça antisemit olduğunu gösteriyor. Duvarda asılı İngiliz kraliçesi portesi de, hilafetin kaldırılıp cumhuriyetin kurulmasının bir Yahudi – İngiliz ortak yapım proje olarak okuyucuya sunuyor.

Misvak Dergisi’ne göre hilafetin kaldırılması, birliğin bozulması, alfabenin değişmesi, geçmiş ile bağ kopartılması, hep kötü olgular olduğu gibi, bunların da mimarı Yahudiler ve İngilizler.

Twitter’da üzerinden gelen tepkiler arasında ise Misvak’ı antisemitizm ile suçlayan veya antisemit öğeleri ortaya koyan hiçbir hesap yok.

3 comments on “Misvak Karikatürünü Kaldırdı Ancak Kimse Antisemit Öğeleri Eleştirmedi

  1. […] salmıştı. Miralay Atatürk’ü eşek olarak resmederken, geçtiğimiz sene 29 Ekim’de antisemit içerikli bir karikatür de çizmiş, tepkiler üzerine karikatür dergiden daha sonra kaldırılmıştı. Gelen tepkiler […]

  2. […] salmıştı. Miralay Atatürk’ü eşek olarak resmederken, geçtiğimiz sene 29 Ekim’de antisemit içerikli bir karikatür de çizmiş, tepkiler üzerine karikatür dergiden daha sonra kaldırılmıştı. Gelen […]

  3. […] yani, menora gibi öğelerle komploların arkasında Yahudilerin olduğunun altını çizmişti. Atatürk karşıtlığı sebebiyle çok tepki çeken bu karikatür […]

Comments are closed.