Afedersin Antisemit Arşiv Göze Çarpanlar

Polonya Başbakanı Ortaya Çıkan Kasette “Açgözlü” Yahudi ve Amerikalı Yatırım Şirketi Sahiplerini Hedef Gösterdi

Mateusz Moraweicki’nin arkadaşlarına “açgözlü” ve zengin yatırımcı “Amerikalı, Yahudi, Alman, İngiliz ve İsviçreliler”den şikâyet ettiği kaset Salı günü yayınlandı. 

Kaynak: Haaretz

Çeviri: Nesi Altaras

Polonya Başbakanı iktidara gelmeden önce, 2013 yılında gizli bir kayıtta yaptığı antisemit açıklamalar yaptığı iddia edildi.

Mateusz Moraweicki’nin arkadaşlarına “açgözlü” ve zengin yatırımcı “Amerikalı, Yahudi, Alman, İngiliz ve İsviçreliler”den şikâyet ettiği kaset salı günü Onet adlı haber sitesinde yayınlandı.

Yolsuzluk soruşturmasının parçası olan 3 saatlik kaset Morawiecki’nin elit bir bankacıyken pahalı bir Varşova restoranında siyaset ve finans üzerine yaptığı bir sohbetin kaydı.

[…]

Morawiecki’nin kaseti ABD gezisi öncesi zaten gergin olan Polonya-İsrail ve Polonya-Yahudiler hassas ilişkilerini daha da sıkıntıya sokacak.

Daha önce antisemit açıklamaları bulumayan Morawiecki, Şubat ayında Nazilerle işbirliği yapan Yahudileri Nazileri destekleyen Polonyalılarla bir tutmuştu. Buna karşılık İsrail başbakanı sinirini belli etmiş ve Polonya’nın AB ve ABD dahil olmak üzere birçok ülkeyle ilişkisinde sorun olmuştu. Açıklamaya sebep olan yasaya göre Polonyalıları Nazi katliamları için suçlamak suç haline geldi.

[…]