Arşiv Göze Çarpanlar

J.K. Rowling’in yeni romanındaki kötü karakter İsrail’den nefret eden bir Antisemit

12 Şubat, Londra-İngitere: J.K. Rowling Royal Albert Hall’da 70. EE British Academy Film Ödülleri törenine katııyor. (Fotoğraf: John Phillips/Getty Images)

Kaynak: Jewish Telegraph Agency, Yvette Alt Miller

Çeviren: Betsy Penso

Yazar J.K. Rowling aylardır, Twitter’da karşılaştığı, fenomen haline gelen antisemitizmi önemsemeyen veya İsrail eleştirisi ile Yahudi nefretinin birbirinden ayırt edilmesi gerektiğini söyleyen destekçi yorumlarını tartışarak İngiltere’de boy gösteren antisemitizmin tehlikeleri hakkında uyarılarda bulunuyordu.

Şimdi J.K. Rowling, en yeni kitabında, takıntılı antisiyonizm fikirleri antisemitizme dönüşmüş bir karakteri kitabına dahil etti.

Rowling’in Robert Galbraith müstear ismiyle ele aldığı, Cormoran Strike isimli gizem serisinin dördüncü kitabı olan “Lethal White”ta, “Siyonistlerin” habis olduğuna ve Batılı hükümetleri bastırdığına inanan, aşırı solcu bir çift politik aktivist rol almakta.

Zorba Jimmy Knight’ın İsrail’e karşı duyduğu aşırı nefret onun Yahudilerden nefret etmesine sebep olmuş.

Knight’ın eski karısı bir dedektife: “Yahudilerle ilgili bir şey olmasa, ona güvenmezdim,” diyor. “[Yahudileri] sevmiyor. Jimmy’e göre İsrail bütün kötülüklerin başı. Siyonizm: Bu kelimenin kanlı sesinden bile sıkıldım. Yeteri kadar acı çektiklerini düşünürsünüz,” diyerek Yahudilerden bahsediyor.

Rowling’in aşırı sol antisemit betimlemesi, yaşadığı Britanya’da rekor derecede yüksek antisemitizm olduğu bir zamanlamada okuyucuyla buluştu. Britanya’nın İşçi Partisi ve lideri Jeremy Corbyn, Yahudilere karşı hassas olmadığı ve Yahudi karşıtı düşüncelere parti içerisinde göz yumması sebebiyle suçlanmışlardı. Corbyn her ne kadar söylediğine pişman olduğunu belirtmiş olsa da, Londra’daki çirkince antisemit olan ve Yahudi bankerleri betimleyen bir duvar resmini savunmuş ve terör örgütü Hamas ve Hizbullah’tan “arkadaşlarım” diyerek bahsetmişti.

Eylül 2018’de yapılan bir ankete göre Corbyn’in başbakan olması durumunda Britanya Yahudilerinin %40’ı ciddi anlamda göç etmeyi düşünüyor. Anketlere göre Corbyn başbakan olabilir.

Son romanı, Harry Potter serisinin yazarının, antisemitizmin tehlikeleri üzerine yorum yaptığı ilk sefer değil.

Nisan’da Rowling Yahudiliğin bir din değil ırk olduğunu söyleyen bir kişiye cevaben “Zaman tünelimdeki Birleşik Krallık Yahudilerinin çoğu şu anda bu tip söylemlere cevap vermeye çalışıyor, o yüzden belki bizim gibi gayri-Yahudiler de artık bu ağırlığı omuzlamaya başlamalılar,” demişti. “Antisemitler bunun akıllıca bir argüman olduğunu düşünüyor o zaman cevap versinler: ateist Yahudiler sarı yıldız takmaktan muaflar mıydı?”

Yahudi olmayan Rowling, Twitter’daki 14,4 milyon takipçisiyle, yazdıkları üzerine antisemitizmin bir problem olmadığını iddia eden cevabi paylaşımlardan örnekler paylaştı.

Arapların antisemit olamayacağı çünkü onların da Sami ırkından geldiklerini söyleyen bir yorumcusuna cevaben Rowling antisemitizm kelimesinin sözlük anlamının bulunduğu bir görüntüyü paylaştı: “Yahudilere karşı düşmanlık veya önyargı”. Rowling ayrıca Yahudileri örtülü bir şekilde savundu: “Saçları ayırın. Etimoloji tartışın. Başka bir ülkenin hükümetinin aksiyonları sebebiyle kendi vatandaşlarınıza yapılan tacizi görmezden gelin. Başka türlü herhangi bir ırkçılığa, bağnazlığı kıvırmaya, saptırmaya veya savunmaya tepkiniz ne olurdu?”

Yahudi bir anne oğlunun okulda antisemitizme maruz kaldığını belirten bir tweet attığında Rowling “çok üzgünüm” diyerek cevap verdi ve “Bilin ki yalnız değilsiniz ve bir çoğumuz sizinle beraberiz,” dedi.

Birkaç ay sonra, 26 Ağustos’ta kendisi gibi gizem kitapları yazan Simon Maginn, Britanya Yahudilerinin Corbyn’in görüşlerine verdikleri tepkilerin “sentetik” olduğunu söylemesi üzerine Rowling Yahudileri savundu. Jean-Paul Sartre’ın ‘Antisemit ve Yahudi’ isimli yazısına gönderme yaparak “Başka hangi azınlık için böyle konuşurdun?” dedi.

Rowling 2015’te İsrail’i kültürel ve akademik boykot eden ve 1000’den fazla Britanyalı yazar ve görüş lideri tarafından imzalanan açık mektupları desteklemekten imtina etmişti. Onun yerine Rowling başkaca 150 yazar ve artistin katıldığı, İsrail’in aşağılanması için yalnız bırakılmasına muhalefet etmek amaçlı alternatif bir mektubun yazılımına katılmıştı.

23 Ekim 2015 tarihli mektupta “İsraillilerin kültürel boykotun neden aynı zamanda Kuzey Kore’ye uygulanmadığını sorma hakları olacaktır,” diye bildirmekte. Mektup, boykot uygulanması yerine “kültürel angajmanların köprüler inşa eder, özgürlüğü ve değişim için olumlu hareketleri besler” demekte.

Rowling İsrail hükümeti başbakanı Benjamin Netanyahu’yu eleştirmekte, ancak İsrail, vatandaşları ve destekçilerinin düşmanlarınca çifte standarda tabi tutulmaması konusunda oldukça son derece kararlı.