Arşiv Avlaremoz Dosya Göze Çarpanlar Kültür Sanat

Almanya: Almanya’da Yahudi yaşamı üzerine yeni interaktif web portalı

Kaynak: Jewish Heritage Europe

Çeviri: Selin Toledo

Bu hafta jewish-places.de sitesi açılıyor. – Bu, Almanya’nın Yahudi bireylere, mekanlara ve tarihe ulaştıran yeni olağanüstü interaktif bir web sitesi olacağa benziyor.

Almanya’da Yahudi yaşamı hakkında interaktif bir harita olarak tanımlanan site, hazır ve aktif bile, ama resmi açılış 13 Eylül’de olacak.

Sitenin ortaklarından biri olan Berlin Yahudi Müzesi şöyle söylüyor:

Geçtiğimiz yıllarda Almanya’nın yerel ve bölgesel Yahudi tarihi üzerine olan çalışmalar büyük ilerleme gösterdi. Sonuçlar çok çeşitli web sitelerinde ve arşivlerde mevcut, fakat bunlar çoğunlukla bulması zor ve sadece şahsen görülebiliyor. Yeni Yahudi Mekanları sitesi, Almanya Yahudi yaşamı üzerine araştırmaları tek bir interaktif harita üzerinden çekici görseller ile pekiştirmeyi hedefliyor. Bu, tüm yaştan ilgili kullanıcılara görsel olarak Yahudi yaşamı ve yerel tarihi hakkında öğrenme ve bunları nerede bulunurlarsa bulunsunlar keşfedebilme fırsatı tanıyor.”

Bir bakıma jewish-places.de Polonya’nın Virtual Shtetl’ine benziyor. Virtual Shtetl, yaklaşık 2500 savaş öncesi Polonya topraklarındaki kasaba, şehir ve köylerin tarihi ve Yahudi mirası üzerine bilgi veren bir site. Ama aynı zamanda wikipedia-vari özellikler de taşıyor.

Kullanıcılar Yahudi mirası taşıyan mekanlarla ilgili bilgileri ve fotoğrafları yüzlerce Alman kasaba ve şehrinde arayabilecekler. Bu mekanlara sinagoglar, Yahudi mezarlıkları, mikveler gibi umumi yerler dahil edilmiş. Ama kullanıcılar aynı zamanda şahıslarla alakalı materyal ve hatta bazı kasaba ve şehirlere görsel rehberlik eşliğinde ya da bir kişinin adımlarını izleyerek yapılan yürüyüşleri de arayabilirler.

Kullanıcılar aynı zamanda kendileri bilgi girerek katkıda bulunabilecek.

Kullanıcılar yazı ekleyebilir; sinagogların, derneklerin ve birçok diğer Yahudi kurumunun görsellerini ya da videolarını yükleyebilir ve geniş bir kitleye ulaşabilir.”

Bu girişim Alman Yahudi tarihi ve mirası üzerine uzun zamandır araştırma yapan kurumların katkılarını içeriyor. Bunların arasında şu isimler yeralıyor:

Mainz, Almanya’da modern sinagog

Bu proje Friends of the Jewish Museum Berlin in the U.S. (Birleşik Devletler Berlin Yahudi Müzesi Dostları), German Federal Agency for Civic Education (Yurtdaşlık Eğitimi için Alman Federal Kuruluşu) ve F.C. Flick Foundation against Xenophobia, Racism, and Intolerance (Yabancı Düşmanlığı, Irkçılık ve Tahammülsüzlüğe karşı F.C. Flick Vakfı) ve birçok diğerleri tarafından destek ile geliştirildi.

Almanca siteye erişim için: jewish-places.de

Berlin Yahudi Müzesi’nin İngilizce açıklaması için erişim buraya tıklayınız.