Avlaremoz Dosya Kültür Sanat

Washington Üniversitesi’nden Dijital Sefarad Kütüphane

Washington Üniversitesi’nde bulunan, Yahudi Çalışmaları Stroum Merkezi’nin altında yer alan ve Prof. Devin Naar tarafından yönetilen Sefarad Çalışmaları Programı ilk dijital interaktif Sefarad kütüphanesinin kuruluşuna ev sahipliği yapıyor.

Seattle Sefarad Toplumu’ndan Destek

Sefarad Çalışmaları Koleksiyonu, Seattle’da yerleşik Sefarad toplumunun katkılarıyla yeşermiş. Toplum üyeleri kütüphaneye 1500 adet orijinal Ladino kitap ve binlerce Ladino veya Osmanlıca, İbranice ve Fransızca gibi ilgili diğer dillerde yazılmış belge hediye etmiş. Belgeler 16. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar uzanan bir süreçte kaleme alınmış. Söz konusu belgelerin yüzlercesi dijitalleştirilmiş ve herkes tarafından rahatça erişilebilmekte. Koleksiyona göz atmak için buraya tıklayın.

Belgelerin Pek Çoğu Osmanlı Devleti Topraklarından

1624 ile 1950 seneleri arasında düzenlenmiş belgelerin arasında aile mektupları, dini kitaplar, tarih kitapları, gramer kitapları, gazeteler, dergiler, şarkı kitapları, basit romanlar, almanaklar, toplum kuralları, şiir defterleri, tiyatro senaryoları, evlilik sözleşmeleri, kartpostallar ve fotoğraflar bulunmakta. Belgeler, İstanbul, Selanik, İzmir, Yeruşalayim, İskenderiye, Rodos, Tekirdağ, Viyana, Livorno, Bağdad, New York, Seattle, Amsterdam, Sofya, Fas ve Buenos Aires kökenli.

 

2 comments on “Washington Üniversitesi’nden Dijital Sefarad Kütüphane

  1. […] belgesi ve hatıra nesnelerinden yola çıkarak biraraya getirilen kitap, nesnelerin toplandığı Washington Üniversitesi Sefarad Araştırmaları Koleksiyonu ile bu koleksiyonun oluşum sürecini hareket noktası olarak alıyor. Bir yandan bu kişisel […]

Comments are closed.