Arşiv Göze Çarpanlar Haberler

Hitler’in En Sevdiği Opera Olarak Bilinen Parsifal Münih Festivali’nde

Richard Wagner’ın son operası Parsifal eşi benzeri olmayan filozofik ve mistik bir serüven. Münih Opera Festivali kapsamında eserin karanlık bir yorumu Baverya Eyalet Operası’nda sahneleniyor.

Kaynak: Euronews Katharina Rabillon & Esra Olcaycan

Dekorları dünyaca ünlü sanatçı Georg Baselitz tarafından hazırlanan yapımın başrollerini Nina Stemme, René Pape ve “kusursuz kahraman Parsifal” rolünü üstlenen Jonas Kaufmann paylaşıyor.
“Parsifal evrensel bir inanç operası”

Opera, kutsal kaseyi arayan şövalye Parsifal’ın serüvenlerini konu alıyor. Hikaye İncil’de geçiyor olsa da Rene Peppe’ye göre bu eser çok daha evrensel bir inanç ile ilgili:

“Wagner budizme ve diğer dinlere de merak duymuştu. Onun inancını hristiyanlık olarak tanımlayamayız. Daha evrensel bir inanç. Herhangi bir şeye inanan herkes kendini Parsifal ile özdeşleştirebilir.”

Başrol oyuncusu tenor Kaufman ise eseri şu şekilde değerlendiriyor:

“Parsifal son derece yoğun bir eser. Bana kalırsa Wagner’ın en başarılı eseri. İlk kez, hikaye sadece kahramanlar, destanlar, tanrılar ve aşkla ilişkili değil. İlk kez, inanç kavramıyla da ilgileniyor. Bu inanç, arzuyla alakalı olabilir, acı çekme veya kefaretle ilgili olabilir.”
Hitler’in Wagner aşkı

Wagner’ın başyapıtı ilk kez 1882 yılında sahnelenmişti. Wagner 25 yılda tamamladığı Parsifal için Bavyera Eyaleti’nin Bayreuth kentinde özel bir opera binası yaptırdı ve binanın akustik özelliklerini en iyi şekilde ortaya çıkaracak bir eser yapmayı hedefledi.

Ancak Wagner’ın başyapıtı uzun yıllar Adolf Hitler’in favori operası olmanın negatif etkilerine maruz kaldı. Bir Wagner hayranı olan Hitler döneminde Parsifal eseri sık sık sahnelenmişti. Hitler hikayede kutsal kaseyi arayan şövalyeler birliğini Führer ordusuyla özdeşleştiriyordu.

2018 yılının en iyi opera sahnesi seçilen Bavyera Devlet Operası’nda düzenlenen Münih Opera Festivali 31 Temmuz’a kadar devam ediyor.