Arşiv Makaleler

Bizim Garo Paylan’ımız Nerede? – Nesi Altaras

HDP Edirne’de, hiç milletvekili çıkaramadığı, yüzde 2 oy aldığı bir ilde dördüncü sıradan LGBTİ hak savunucusu birini aday gösterdi. Kazanamayacağını bile bile, sadece bu kesime “bakın biz sizi destekliyoruz” demek için. Bu karar eleştirilir, beğenilir, fark etmez.

Peki Türkiye’nin her grubunu, kesimini, mezhebini, kimliğini dahil ettiğini iddia eden HDP neden seçilmesi imkânsız bir yerden bile bir tane Yahudi aday göstermiyor? Kaç seçim oldu, bizim cemaatimizden bir tane aday çıkarmadı. Yahudiler HDP’ye karşı diye mi? Hayır, eminim ki Yahudiler Türkiye genelinden daha yüksek oranda HDP seçmeni olmuşlardır ve referandumda “Hayır” demişlerdir. HDP tabii ki Kürt hareketinden çıktığı için Kürt kimliğini, ülkede yaygın olan Müslüman kimliğini, Kürt coğrafyasında yaygın olan Ezidileri, Alevileri temsil etmeye özen gösterdi. Oranla en çok kadın aday, en dengeli milletvekili grubu HDP’den çıktı. Seçilebilecek yerden Ermeni aday gösterdi. Bu hareketleri sadece takdir edilir.

Benim aklımdaki soru şu: bizim Garo Paylan’ımız nerede? Garo Paylan’ın bütçe konusundan Ermeni cemaatinin patrik seçimine kadar her konuda aktif olduğunu, Ermenistan’da temaslarda bulunduğunu, her fırsatta Meclis’te Ermeni karşıtlığına karşı durduğu, Soykırım inkarına karşı ısrarla Meclis oturumlarında “Ermeni Soykırımı” dediğini gördükçe sadece imreniyorum.

HDP sayesinde Ermeni toplumu kuvvetli bir temsilci kazandı. Ermenilere, Ezidilere, göstermelik olarak LGBTİ bireylere yapılan bu destek neden Yahudilere yapılmadı? Neden Meclis’te her “Yahudi Lobisi” denildiğinde söz alacak, sinagogların sorunlarıyla ilgili devletle görüşecek, İsrail’de toplumumuz için temaslarda bulunacak, Holokost, Trakya Olayları, Varlık Vergisi, 2003 sinagog saldırıları gibi antisemit olayları anma günlerinde Türkiye’nin gündemine taşıyacak bir milletvekili yok? Evet, Yahudi cemaati sayıca küçük, bize destek olmanın, imkân vermenin oy getirisi düşük, ama sorunlarımız, ihtiyaçlarımız milletvekili gerektirecek kadar büyük ve çok. Bu ülkenin marjinalleştirilen, istenmeyen toplumlarından biri şüphesiz biziz.

Bizim Garo Paylan’ımız nerede ey HDP?

 

Not: MHP, AKP, CHP, İYİ gibi partilere böyle bir soru yöneltmenin umarsızlığından dolayı sitemim HDP’ye. Bu diğer partilerin azınlıkları destekleme ya da temsil etme gibi bir iddiaları olmadığı aşikâr.