USC Shoah Vakfı, Ermeni Soykırım konusunda önemli çalışmalar yapmış bir bilim adamı olan Dr. Richard Hovannisian’ın, uzun süredir üzerinde çalıştığı “Ermeni Soykırımı’ndan kurtulanların tanıklıklarını” bünyesine aldı.
Kaynak: Agos, Alin Ozinian
Richard G. Hovannisian’ın ‘Ermeni Soykırımı Sözlü Tarih Koleksiyonu’ 9 Mart’ta düzenlenen bir törenle resmi olarak Görsel Tarih Arşivi’nin bir parçası ilan edildi.
Enstitü’nün Görsel Tarih Arşivi’ne entegre edilecek 1.000’den fazla röportaj, aslında Yahudi Soykırımı ile ilgili olmayan en büyük koleksiyon olacak. Arşivde aynı zamanda sesli kayıtlar koleksiyonuna da yer verilecek.
Pilot proje olarak, İngilizce ve Ermenice 10 tanıklık, Enstitünün Görsel Tarih Arşivi’nde 9 Mart’ta halka açıldı. Diğer tanıklıkların/röportajlların da dijitalleştirilmesi çalışmalarına devam ediliyor.
Pilot projede yer alan röportajları dinlemek için Visual History Archive Online’a gidip, ücretsiz kayıt olup ve “Richard G. Hovannisian Ermeni Soykırımı Sözlü Tarih Koleksiyonu” yazan kutuyu seçmeniz yeterli: http://vhaonline.usc.edu/login
Projede, farklı formatlarda kaydedilen ses dosyalarına ek olarak, Hovannisian ve öğrencilerinin yıllar boyunca bir araya getirdikleri her röportaj, transkipsiyon ve çeviriye karşılık gelen belgeler ve fotoğraflar sergilenecek.
Koleksiyonun büyük çoğunluğu Ermeni dilinde kaydedilmiş olsa da tanıklıkların %20’si kadarı İngilizce. Türkçe ve İspanyolca yapılan röportajlar sayıca çok olmasalar da, koleksiyonda mevcutlar.
Soykırımdan kurtulan bir Ermeni’nin oğlu olan Hovannisyan, ifadenin gücünün, yaklaşık 1.5 milyon Ermeni yaşamını kaybettiği gerçeğinin kabulünü getireceği gibi, eğitim, inkarın engellenmesi gibi konularda da önemli bir araç olduğunu düşünmekte.
1972’den 2000’lere kadar olan tanıklıkları toplayan ve projenin sonraki yıllarında bazı tanıkların çocuklarla ve torunlarıyla da röportaj yapan Hovannisian “Rakam olarak 1.5 milyon birçokları için sadece bir sayıyı ifade edebilir ama bu insanları tek tek dinlediğinizde bir şeyler değişmeye başlar. Ve sonra, 1.5 milyona yakın birey ve bir medeniyetin, bir yaşam tarzının, insanların 3,000 yıldan fazla bir süredir yaşadığı bir alanın ve bu alanın içerdiği her şeyin kaybını daha iyi anlayabilirsiniz.” diyor.
[…] http://www.avlaremoz.com/2018/03/17/ermeni-soykirimi-tanikliklari-shoah-arsivinde/ […]