Arşiv Avlaremoz Dosya Haberler Kültür Sanat

Yanyana Belgeseli Yakında Türkiye Turnesinde

Yanyana ekibi, Yanyana gençleri, Yanyana Projesi danışmanları ve gösterime katılan din insanlarıyla çekilen ‘aile fotoğrafı’

Enis Rıza ve Mesut Tufan’ın yönetmenliğini üstlendiği Yanyana Belgeseli’nin ilk gösterimi 20 Şubat Salı günü Sarıyer Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Türkiye’nin 5 farklı bölgesinde Yahudi, Rum, Ermeni ve Süryaniler ile gerçekleştirilen röportaj ve sözlü tarih çalışması sonucu çıkan anlatılarla, yüzyıllardır aynı topraklarda beraber yaşayan toplumların kültürleri ve sofraları, hikayeleri ve tarihleri, umutları ve beklentileri resmedildi.

Belgeselde sözlü tarih anlatıcısı olarak görünen Yahudi bireyler, İstanbul, İzmir ve Antakya’da hala ikamet etmekteler.

Belgesel katılımcıları, nüfus mübadeleleri, 6-7 Eylül pogromu, asimilasyon, göç gibi konulardan bahsederken, sofralarda bulunan yiyecekler, söylenen şarkılar ve edilen danslarla seyirciyi hem duygulandırıyor hem de eğlendiriyor.

Yanyana Belgeseli pek yakında Türkiye turnesine çıkacak ve önümüzdeki dönemde film festivallerinin de konuğu olacak. Aşağıdaki kısa klipte hem belgeselden parçalar görebilir hem de lansman gecesinden bazı konuşmaları izleyebilirsiniz.