Arşiv Haberler

Bulgaristan’da aşırı sağcılar Nazi destekçisi generali anmak için yürüdü

Kaynak: Haaretz

Yüzlerce aşırı sağcı, 1930-1940 arasında faaliyet gösteren Bulgar Lejyonları Birliği generali Hristo Lukov’u anmak için Cumartesi günü Sofya merkezinde yürüdü.

Yerel basının sağın yükselişine dikkat çektiği yürüyüş uluslararası kınamalara rağmen gerçekleşti. Koyu renkli kıyafetler giyen gençler meşalelerle tören yaptı ve Lukov’un eski evine çelenk bıraktı. Yürüyüşçülere çevik kuvvet eşlik etti.

Başta, Sofya Belediyesi yürüyüşü yasaklamıştı fakaat mahkemede bu karardan vazgeçildi. Sofya Belediye Başkanı Yordanka Fandukova, tören alayı hakkında “kentimizde yeri yok” dedi.

Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı, Cumartesi akşamı yaptığı açıklamada, “zenofobinin, ayrımcılığın ve nefretin eylemi” olarak nitelendirdiği yürüyüşü kınadı. Açıklama ayrıca antisemitizmin ve Nazi ideolojisinin “tamamıyla kabul edilemez” olduğunu belirtti.

Bulgaristan hükümeti, siyasi partiler ve Yahudi kurumları yürüyüşün iptal edilmesi için çağrıda bulunmuştu. Yapılan uluslararası imza kampanyasında 178 bin imza toplandı. Öncesinde Sofya merkezinde “Sokağımızda Nazilere Yer Yok” pankartı altında karşı eylem gerçekleştirildi.

General Lukov’u onurlandıran yürüyüş 2003 yılından beri her yıl gerçekleşiyor.