Arşiv Haberler

İstihbaratçı Sabri Uzun’un Tweetleri Tepki Gördü

Emniyet İstihbarat Daire Eski Başkanı Sabri Uzun, twitter hesabından attığı tweetlerle Yahudi toplumunu tehdit etti. Türk Yahudi Toplumu, twitter hesabından yaptığı açıklamayla Sabri Uzun’un açıklamalarını eski bir istihbaratçı olmasından ötürü bir öngörü olarak değerlendirdi ve bilgileri doğrultusunda gerekli kurumlara ihbarda bulunmaya çağırdı.

Sabri Uzun tweetinde İsraillilere ve Yahudilere çağrı yaparak Suriye’de yaşananların Türkiyeli Yahudilere yansıyabileceğini iddia etti.


Bu tweet Türk Yahudi Toplumu’nun twitter hesabı tarafından bir istihbarat olarak yorumlandı ve olabilecek olayların önüne geçmek için yetkilileri sorumlu davranmaya davet etti.

Aldığı tepkilerden sonra yeni bir tweet atarak Türk yetkililere hitap eden Sabri Uzun “Suriye sınırımızda ABD’nin kurduğu PKK ordusu, sonunda Yahudi yurttaşlarımıza karşı kontrolsüz tepkiye dönüşmemesi için gerekli önlemlerin” alınması gerektiğini söyledi.

Neden bu bir tehdit?

İsrail’in politikalarından Türkiye’deki Yahudiler sorumlu değildir. Bu konuda Türkiyeli Yahudiler açıklama yapmaya, tepki göstermeye zorlanamaz. Suriye’nin kuzeyindeki gelişmelerle Türkiye’deki Yahudilere yönelik bir tepki doğacağına dair bir emare bulunmamaktadır. Şayet bu konuda bir tepki oluşacaksa, bu tepkiler antisemit olacaktır. Türkiyeli Yahudilerle hiçbir alakası bulunmayan bir durumu, Yahudilere bağlamak, bilhassa eskiden emniyet  istihbarat kurumunun başındaki bir insan tarafından yapılırsa tehdit olarak algılanır, bu durum Yahudileri tedirgin eder. Ancak kamuoyunun bilmediği, kendisinin eski bir istihbaratçı olarak bildiği bir durum söz konusu ise bu konudaki sorumlu tavır,  bu bilgiyi istihbarat kurumlarıyla paylaşmak, Yahudilere karşı gerçekleşebilecek tehlikelere karşı ırkçılık ve ayrımcılığın insanlık suçu olduğunu belirtmek olacaktır.

Not: Tweette yer alan 1492/2018 işleminin sonucu 0.73934 iken şayet 2018’den 1492 çıkartılmak istendiyse de doğru cevap 526 olacaktı. Öte yandan Anadolu topraklarındaki Yahudi toplumunun en eski izleri M.Ö. 6. yüzyıla dayanmaktadır.