Arşiv Göze Çarpanlar

Finlandiya, neo-nazi grubu yasakladı

Finlandiya’da bir mahkeme, 28 yaşındaki bir Finlinin öldürülmesinin ardından, neo-nazi İskandinav Direniş Hareketi (Nordic Resistance Movement) adlı grubun şiddeti savunduğuna ve toplumda nefret duygusunu yaydığına hükmetti. Grubun bağış toplama ve miting düzenleme gibi etkinlikleri yasaklandı. Ancak diğer İskandinav ülkeleri henüz bu gruplarla ilgili bir adım atmış değil.

Kaynak: gazete duvar

Nick Robins-Early *

Finlandiya Neo-nazi grubu İskandinav Direniş Hareketi’nin topluma nefret tohumları saçtığını ve şiddet eylemleri gerçekleştirmeyi amaçladığı gerekçesiyle faaliyetlerini yasakladı.

İsveç’te ortaya çıkan ve ardından tüm Kuzey ülkelerinde faaliyete geçen aşırılık yanlısı grup, bir nazi devlet kurmayı hedefliyor. Grubun üyeleri daha önce LGBTİ yürüyüşlerine saldırdı, ırkçılık karşıtı göstericilerle çatıştı ve mülteci merkezlerine bombalı saldırılar düzenledi.

Kararın Reuters tarafından aktarılan tercümesine göre, Finlandiya mahkemesi, “tedirgin edici ve nefret dolu ifadelerin yanı sıra … grup taraftarlarını, hedef gösterilen kesimlere karşı şiddet ve taciz uygulamaya çağırıyor,” diyor.

CİNAYETİN ARDINDAN GELEN YASAK

Finlandiya ulusal polisi, aşırılık yanlısı grup üyelerinden birinin geçen sene Aralık ayında Helsinki merkez tren istasyonu yakınındaki bir gösteri esnasında 28 yaşındaki bir Finlandiyalıya saldırmasının ardından İskandinav Direniş Hareketi’ne karşı yasaklama girişimlerinin başlatıldığını açıkladı.

Meydana gelen olayda, İskandinav Direniş Hareketi üyesi Jesse Torniainen, Eylül 2016’da grubun düzenlediği miting alanının önünden geçerken yere tüküren bir kişiyi tekmeleyerek, adamın yere düşmesine ve başını kaldırıma çarpmasına yol açtı. Saldırıya uğrayan kişi olaydan altı gün sonra hayatını kaybetti ve Tornianen Aralık ayında ağır şiddet olaylarından ötürü suçlu bulunarak iki yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Finlandiya Ulusal Polisi Şube Müdürü Seppo Kolehmainen, Torniainen’in mahkûmiyetinin ardından, İskandinav Direniş Hareketi’ni “şiddet taraftarı ve açıkça ırkçı bir örgüt” olarak tanımladı ve yetkililerin bu gruba karşı dava açacağını beyan etti.

Yerel medyanın bildirdiği kadarıyla, İskandinav Direniş Hareketi’ne uygulanan yeni yasak, ırkçı hareketin bağış toplama ve mitingler de dahil olmak üzere, Finlandiya’da geniş bir yelpazede etkinlikler gerçekleştirmesine engel olacak.

 

DİĞER ÜLKELERDE HÂLÂ FAAL DURUMDA

Grup, diğer bölge ülkelerinde yasal statüsünü koruyor ve bu yılın başlarında İsveç’in Göteborg kentindeki yürüyüşlerinden biri, anti-faşist göstericilerle yaşanan şiddetli çatışmaların neticesinde onlarca tutuklamaya sebep oldu. İsveç yasaları kapsamında izin verilen yürüyüşe neo-nazi grubundan yüzlerce üye katılmıştı.

Son yıllarda İskandinav Direniş Hareketi üyeleri fikirlerini yaygınlaştırarak ve İzlanda ve Norveç’te küçük mitingler düzenleyerek etki alanlarını büyütmeye çalışıyor. Norveç Başbakanı Erna Solberg, Ağustos ayında grubun kendi ülkesinde bir destek sağlaması ve genç kesimleri etkisi altına alması hususunda bir uyarıda bulunmuştu.

Yanı sıra, grup, Viking kültürüne meraklı olan insanların protestolarına yol açacak biçimde, propaganda faaliyetlerinde kullanmak için nazilerin geçmişte yaptığı gibi geleneksel İskandinav sembollerini araç olarak seçti.

 

Avrupa ve Kuzey Amerika ülkeleri hâlâ neo-nazilere ve beyazların üstünlüğünü savunan milliyetçi gruplara kendi sınırları içerisinde ne tür bir yaklaşım gösterileceği sorunuyla uğraşıyor. Bu tür grupların büyük çoğunluğu, son yıllarda İslam ve mülteci karşıtı tavırları öne çıkararak, toplumsal alanda güç kazanmaya başladılar.

Son aylarda Birleşik Krallık ve Finlandiya gibi birkaç ülke, ya şiddeti teşvik ettiği için ya da terörle mücadele yasalarına muhalefet ettikleri için bu grupların bazıları hakkında yasaklama kararları aldı.

 

*Yazının aslı Huffington Post sitesinde yayınlanmıştır. (Çeviren: Tarkan Tufan)