Arşiv Haberler

Sinagog saldırılarında yaşamını yitirenler Neve Şalom Sinagogu’nda anıldı

 

15 Kasım 2003 tarihinde Şişli Beth İsrael ve Neve Şalom Sinagogu’na yapılan bombalı saldırıların 14. yılında, yaşamını yitirenler, İbrani takvimine göre denk gelen 9 Kasım tarihinde, Neve Şalom Sinagogu’nda yapılan tören ile anıldı ve bir kez daha “Buradayım” denildi.

14 yıl önce, bomba yüklü kamyonlar ile yapılan saldırılar sonucunda 27 kişi yaşamını yitirirken, 300’den fazla kişi de yaranlanmıştı.

15 Kasım saldırılarında yaşamını yitirenlerle birlikte, 14 yıl önce, sinagog saldırılarından kısa bir zaman önce, sadece Yahudi olduğu için, muayenehanesinin tabelasında yer alan isminden Yahudi olduğunu anlayan kişilerin antisemit saldırısı sonucu hayatını kaybeden Yasef Yahya da bir kez daha anıldı, anısına mum yakıldı.

Saldırılarda yaşamını yitirenler için dualar (Kadiş) okunduktan sonra, saldırıda oğlunu kaybeden Rozi Ülçer tevaya Petiha için davet edilerek onurlandırıldı.

Anmada Betsy Penso bir konuşma yaptı. Konuşmasında, “Şimdi etrafıma baktığımda, çocukları üzülmesin diye onlara tarihimizi anlatmayan anne- babalar, sinagoglara 15 Kasım’da veya daha önce saldırıda bulunulduğunu bilmeyen çocuklar/gençler, ‘Öyle bir şey olmuştu di mi?’ diyen büyükler görüyorum. Yaklaşık 3 hafta önce dağıtmaya başladığımız ve artık 5. senesinde olan ve hatta geniş toplumdan arkadaşlarımız tarafından bile bilinen ve takılan bilekliklerimizi soran bazı dindaşlarımıza; ‘Hatırlıyor musun 14 sene önce Neve Şalom Sinagogu ve Şişli Sinagogu saldırıya uğramıştı’ diye başlayarak hikayesini anlatmaya başlıyorum. Olayı anlatmak boynumun borcu ancak ‘Hatırlıyor musun?’ diye başlamak içimi acıtıyor.” ifadelerine yer veren Betsy Penso’nun yaptığı konuşmanın tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.

Anma için Neve Şalom Sinagogu’na gelenler, notlarını ve dileklerini su ve yansıma teması kullanılan, birlikteliği simgeleyen enstalasyonda bulunan suya bıraktılar, hazırlanmış olan “14 Buradayım יד ” yazılı bileklikleri aldılar.

Fotoğraf: Lizet Papo
Fotoğraf: Lizet Papo

 

Anma sırasında yaşamını yitirenlerin anısına mumlar yakılırken, hayat hikâyeleri fotoğraflar eşliğinde katılımcılarla paylaşıldı.

anette

Hayat dolu, zeki, yetenekli ve kocaman yüreği olan Annette Rubinstein 15 Kasım 2003 günü hayatını kaybettiğinde 8 yaşındaydı. Annette o gün Beth-Israel Sinagoguna Talmud Tora’da eğitim almak için gitmişti.

 

yoel

Her zaman kendinden önce başkalarını düşünen, fedakar, sevgi dolu, güler yüzlü, ailesine ve arkadaşlarına çok düşkün olan Israel Yoel Ülçer, 15 Kasım 2003 günü hayatını kaybettiğinde 19 yaşındaydı. O gün Beth-Israel sinagoguna gözetim görevlilerine yardım etmek için gitmişti.

 

55eacc56f018fbb8f897610e

Anne olmaya hazırlanan Berta Özdoğan 28, eşi Ahmet Özdoğan ise 32 yaşındaydı. Birbirlerine olan saygı ve hoşgörüleri çevresindekileri kendilerine hayran bırakan çift, 15 Kasım 2003 günü Neve-Şalom Sinagoguna, bar-mitzvah törenine katılmak için gitmişlerdi.

 

avraam

Her zaman dürüst, kendine dikkat eden, fedakar aile babası Avraam Varol, 15 Kasım 2003 günü hayatını kaybettiğinde 50 yaşındaydı. O gün her zaman olduğu gibi dini ibadetini yerine getirmek için Beth-Israel sinagoguna gitmişti.

 

yona

Ailesine çok düşkün olan, yardımsever, paylaşımcı ve herkes tarafından sevilen Yona Romano, 15 Kasım 2003 günü hayatını kaybettiğinde 58 yaşındaydı. O gün Beth-Israel sinagoguna dini görevini yerine getirmek için gitmişti.

 

anna

Sevgi, saygı, geleneklere bağlılık, dostluk, cesaret ve alçak gönüllük değerlerinin hepsini bünyesinde barındıran Anna Rubinstein, 15 Kasım 2003 günü hayatını kaybettiğinde 85 yaşındaydı. O gün Beth-Israel Sinagogu’na torunu Annette’i Talmud Tora’ya eğitim alması için getirmişti.

 

yasef

Hayata hep gülen gözlerle bakan, iyimser, herkesle iyi ilişkiler içinde olan sıcak, samimi ve güven veren Yasef Yahya, 21 Ağustos 2003 günü hayatını kaybettiğinde 39 yaşındaydı. O gün her zaman olduğu gibi diş hekimi olarak çalıştığı muayenehanesindeydi.

Yaşamını yitiren Yahudi vatandaşlar için mumlar yakılırken, saldırılarda yaşamını yitiren herkes için dua edildi ve isimleri okunarak anıldı.

Anette Rubinstein TALU

Anna RUBİNSTEİN

Avram VAROL

Bülent BOSTANOĞLU

Fasıl SÜSLÜ

Hakan YÜKSEL

İsrael Yoel ÜLÇER

Kaya KAYA

Mehmet ATEŞ

Mesut GÜROL

Binyamin ERESKENAZİ

Mustafa YENİER

Naşit GÜREL

Nurettin AYDIN

Oğuz KIZILIRMAK

Ömer YAZAR

Saadet GÜNEŞ

Yona ROMANO

Ahmet ÖZDOĞAN

Berta ÖZDOĞAN

Emin T. YAKUPOĞLU

Murat ŞAHİN

Serkan BALCI