Afedersin Antisemit Arşiv Haberler

Alman Futbolseverler Rakipleriyle Dalga Geçmek İçin Anne Frank’in Fotoğrafını Kullandı

Kaynak: JTA

Çeviren: Aykut Güler

Anne Frank’i Alman futbol takımlarından Schalke’nin formasını giyer şekilde gösteren bir fotoğrafı, Roma’da buna benzer bir olay yaşandıktan bir hafta sonra Almanya’nın Düsseldorf kentinde yayıldı.

Fotoğrafı, Borussia Dortmund kulübünün taraftarlarının üzerinde oynama yaparak yaydığına inanılıyor. Borussia Dortmund’un fanatik taraftarları arasında Neo-Naziler’in de bulunduğu belirtildi.

Çıkartma şeklinde basılan fotoğraflar ilk olarak Alman bloglarından ruhrbarone.de adresinde yayınlandı.

Borussia Dortmund’un fanatiklerinin yaptığı öne sürülen ve Düsseldorf’tan yayılan çıkartmalar, Anne Frank’i Schalke formasıyla gösteriyor.

Alman polisinin olayı soruşturduğu öğrenildi. Anti-Semitizm ve Holokost’un inkârı Almanya’da suç olarak kabul ediliyor.

Geçtiğimiz hafta, Lazio taraftarlarının Roma’nın stadı olan Olympic Stadyumu’nun etrafına Anne Frank’in Roma formasıyla olan çıkartmalarını yapıştırmasının ardından, “Anne Frank’in Günlüğü’nden” bir kısım, İtalya’daki bütün futbol maçlarında okundu. Roma ve Lazio, aynı stadı paylaşıyor. Roma kulübü ise şehrin solcu ve Yahudi kısmıyla özdeşleştiriliyor.

Taraftarlarının yaptığına karşılık, Lazio’nun Başkanı Claudio Lotito Roma’nın ana sinagogunu ziyaret etti. Burada Holokost kurbanlarının anısına bir çelenk çiçek bırakan başkan, taraftarların yaptıklarını lanetledi. Sözlerine kulübün her yıl 200 taraftarını Auschwitz’e götüreceklerini ekledi.

Ancak, Lotito’nun sinagoga olan ziyaretinden sonra, İtalyan gazetelerinden Il Messaggero başkanın bütün yaptıklarını “saçmalık” olarak nitelendirdiği ses kayıtlarını yayınladı. Lotito, kayıttaki sesin kendisine ait olduğunu inkâr etti.

Geçtiğimiz hafta iki maçta sahada bulunan taraftarlar, “Anne Frank’in Günlüğü’nden” okunan kısımları dinlemedi. Roma ve Calabria bölgesinin kulübü olan Crotone arasındaki maçta, çıkartmaların yapıştırıldığı stadyumdaki taraftarlar, okunan bölümleri dinlemek yerine takımlarına tezahürat ettiler. Lazio ve Juventus arasındaki maçta ise, Juventus taraftarları sahaya sırtlarını dönüp İtalya Milli Marşı’nı okudular.