Şalom Gazetesi 70 Yaşında!

Şalom yetmiş yıl önce bugün yayın hayatına başladı. Bugün 70. yaşını kutlayan Şalom Gazetesi, 29 Ekim 1947 tarihinde kuruldu.

Şalom 70. Yıl Logosu

Şabat Gazetesi’nin de kurucularından olan İzak Yaeş, Avram Leyon ile birlikte Şalom Gazetesi’ni kurarken, kaleme aldığı “Komo aviamos formado la gazeta Şabat i por ke kavza me aparti de eya?” başlıklı yazıda “Türk Yahudi toplumunu tek bir haftalık gazete ile baş başa bırakmamak için ikinci bir gazete” gerekliliğine dair yazdığı satırlar 30 Ekim 1947’de Şalom’un ilk sayısında yerini almıştı.

İbranice “barış, selam” anlamına gelen Şalom, “memleket davalarında tarafsız bir görüşle düşünce ve anlayışlarını açıklamayı, hakikatten ayrılmamayı” ifadelerini kullanırken, “A lo tuerto tuerto, a lo dereçe dereço” (Eğriye eğri doğruya doğru) sloganı Şalom başlığıyla birlikte ilk sayıdan günümüze kadar okuyucularla buluştu.

Kurulduktan dört ay sonra, Şubat 1948’de İzak Yaeş’in Şalom’dan ayrılmasıyla birlikte Avram Leyon, 15. sayıdan itibaren Şalom’un sahibi ve yazı işlerini fiilen idare eden tek kişi olarak kaldı.

Avram Leyon, deneyimli isimleri etrafında toplarken, aynı zamanda gençlere de yer vererek dinamik bir gazeteyi okuyuculara sunmayı amaçladı. Leyon, 55’li yıllardan itibaren gençlere köşeler vererek de yaşlılar ile gençler arasında köprü oluşturmayı amaçlamıştı. Türkçe yazılan köşeler ile Yahudi İspanyolcası bilmeyen gençlere de ulaşım sağlanıyordu. Süreç içerisinde toplumun da yaşadığı değişimle orantılı olarak, Yahudi İspanyolcası olan sayfa sayısı azaldı, Türkçe sayfalar arttı. Günümüzde ise Şalom Gazetesi’nde “geçmişle bağları koparmamak adına” Yahudi İspanyolcası dilinde ele alınan sadece bir sayfa bulunmakta.

Şalom’un imtiyaz hakkı, 19 Ocak 1984 yılında, “toplumun genel gereksinim ve beklentilerine cevap vermekten uzak olduğundan ötürü” Avram Leyon’un da kabulüyle, Gözlem Gazetecilik Basın ve Yayın AŞ’ye devredildi. Devir işleminden sonra Şalom, genç ve gönüllü bir kadro ile yeniden yapılandırıldı.

Kuruluşunda 33×49 cm boyutunda dört sayfa olarak Perşembe günleri yayımlanan Şalom, 1984’ten itibaren Çarşamba günleri yayımlanmaya başladı. Gazetenin boyutları 1994 yılından itibaren 56x37cm’e çıkarken sayfa sayısı da yirmiye yükseldi.

Türkiye Yahudi basın tarihinin en uzun ömürlü gazetesi olan Şalom’un içerisinde, siyaset, tarih, sanat, spor, moda, Yahudi gelenekleri, bayramlar, sağlık gibi birçok alanda yazılar bulunuyor.

Günümüzde Şalom içerisinde Yahudi olmayan yazarlar da yer alırken, ayrıca genç Yahudi yazarların kendi ilgi alanlarında yazılar yazarak seslerini duyurması ve kendilerini geliştirmeleri mümkün oluyor.

Şalom Gazetesi 70. yılını kutlarken, Genel Yayın Yönetmenliğini İvo Molinas, Yayın Koordinatörlüğünü de Virna Banastey üstlenmekte. Şalom’da gönüllü ve aktif olarak yazı yazan ortalama 80 kişi bulunmakta.

Günümüzde Türkiye’de basılı tek Yahudi gazetesi olan ve Dünya’da Ladino yayın yapan Şalom’un önemi ve değeri hepimiz için çok büyük!

İyi ki doğdun Şalom! Nice çağa ayak uydurarak ve Yahudi toplumunun sesini duyurarak yayın hayatını devam ettireceğin yıllara!

 

*Bu yazıdaki bilgiler, Naim A. Güleryüz’ün “Türk Yahudi Basın Tarihi” isimli kitabından alınmıştır.