Arşiv Haberler

Shoah kurbanı Anne Frank’in “kostümü” Cadılar Bayramı (Halloween) için satışa çıktı

Haberin Fransızca Orijinali: euronews

Çeviren: Tulû Altıntaş

Küreselleşmiş ve ticari açıdan çok önemli noktaya ulaşmış Cadılar Bayramı’nın her yıl göstermiş olduğu gibi, korku satıyor, sattırıyor. Fakat bu sefer, ekmeğine yağ sürmeye çalışan bir Amerikan e-ticaret firmasının yaptığı, tüm “işe yarayan” trajedi limitlerini aşıyor : bu firma, Shoah kurbanı olan ve ölümünden sonra yayımlanmış ve kendisini meşhur kılmış olan “Hatıra Defteri”’ni kaleme alan Alman Yahudi genç kız Anne Frank’in şüphesiz korkutacağı düşünülen “köstümünü” satarak yapmayı planlıyor.

HalloweenCostumes.com sitesindeki mevcut fotoğrafta da görüldüğü üzere, küçük bir kız, koyu mavi bir manto, yeşil bir bere ve yandan askılı bir çanta ile poz veriyor; gülümseyerek. Bu “tam teçhizat” Cadılar Bayramı ürünü 25 dolara satılıyor ve belirtiğine göre %100 polyester.
Bu ticari site, “İkinci Dünya Savaşı, bir genç kız olan Anne Frank gibi, beklenmedik kahramanlar yarattı” diyerek, kendisini savunmaya cürret ediyor: “Sadece bir hatıra defteriyle ve umutla, hepimiz için bir ilham kaynağı olabilir.” Ve dahası : “Şimdi, sizin çocuğunuz da bu köstümle İkinci Dünya Savaşı kahramanlarından birinin rolünü oynayabilir”.

Anıya saygısızlık etmek, ticaretin bilmediği bir şey !

Anne Frank, 1945 yılının başında Nazi toplama kampı Bergen-Belsen’de vefat ettiğinde yalnızca 15 yaşındaydı. 4 ağustos 1944 yılında, ailesinin birçok ferdiyle beraber Amsterdam’da saklandığı yerde tutuklanmıştı. Anne’ın hatıra defteri, Hollanda’da Yahudileri polis baskınından kurtarmaya yardım eden bir kadın tarafından bulundu ve 1947 yılında, ölümden kurtulan tek aile ferdi olan öz babası Otto Frank sayesinde yayımlandı.

Nazi rejiminin genç kurbanının birkaç fotoğrafı :

Kaçınılmaz olarak, sürgün edilmiş genç kızın anısına yapılmış olan bu inanılması güç saygısızlık, sosyal medya mecralarında bir öfke dalgası yaratıyor. Fun.com, “Kostümü satıştan geri çektik” diyerek açıklama yaparken, merkezi Minnesota’da olan bir başka ticari site ise : “Birilerini incittiysek özürlerimizi sunarız, böyle bir niyetimiz asla yoktu.” ifadesini kullandı. Sağduyuya bakın !

Başka birçok internet üzerinden satış yapan firma, bu inceliği göstermedi ve mevzubahis Anne Frank kostümünü, dünyadaki tüm iyi bir Cadılar Bayramı geçirip “eğlenmek isteyen” genç kızlara satmaya devam ediyor.