Arşiv Göze Çarpanlar Haberler

Ukrayna’da Binlerce Yahudi’nin Ölümünden Sorumlu Petlyura’nın Anıtı Dikildi

Ukrayna’nın batısındaki Vinnitsa kentinde, binlerce Yahudi’nin pogromlarda öldürülmesinden sorumlu Simon Petlyura’nın anıtının açılışı yapıldı. Anıt, Ukrayna’da Petlyura için yapılan ilk anıt oldu.

Kaynak: Sputnik

Ukrayna’nın Vinnitsa kenti yetkilileri cumartesi günü binlerce Yahudi’nin ölümünden sorumlu, milliyetçi Simon Petlyura’nın anıtının açılışını yaptı. Anıtın açılışı Petlyura’nın 1917-1921 yılında liderliğini yaptığı, tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Ukrayna Halk Cumhuriyeti’nin Posta ve Telgraf Bakanlığı binasının avlusuna dikildi. Petlyura, heykelde bir bankta otururken Ukrayna haritası tutmuş vaziyette tasvir ediliyor.

​Öte yandan anıtın, Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko’nun 2014 yılında ilan ettiği ‘Ukrayna’nın Koruyucusu’ bayramı olan cumartesi günü açılması da dikkat çekti.

Ukraina.ru’nun aktardığına göre, Vinnitsa Bölgesi İdari Başkanı Valeriy Korovıy, Petlyura’nın ülkesini candan seven ve halkına dürüst olmaya çalışan bir adam olduğunu ve Sovyetlerin onu itibarsızlaştırmak için elinden geleni yaptığını iddia etti.

Anıt, Ukrayna’da Petlyura anısına yapılan ilk anıt oldu. Petlyura’nın daha önce Kiev’de bir büstü dikilmiş, Poltava’da da anısına bir plaka yaptırılmıştı.

Petlyura’nın Ukrayna Halk Cumhuriyeti’nin liderliğini yaptığı dönemde pogromlarda 35 bin ilâ 50 bin Yahudi öldürülmüştü.

Petlyura, Fransa’nın başkenti Paris’te Ukrayna doğumlu ve Yahudi asıllı Şolom Schwartzbard tarafından 1926 yılında öldürüldü. Fransız mahkemesi, pogromlarda ailesinden 15 kişinin öldürülmesinin etkisinde kaldığı gerekçesiyle Schwartzbard’ın beraatine karar vermişti.