Afedersin Antisemit Arşiv Haberler

Charlottesville ve Antisemitizm – Rika Kuriel

Fotoğraf: Andy Campbell

Beyaz ırkın üstünlüğünü savunan ‘alt-right’çılar haftasonu Virginia eyaletinde bulunan Charlottesville’de buluştu. Buluşmanın asıl amacı Charlottesville’de bulunan Emancipation Park’ta yer alan, Amerikan iç savaşında Konfederasyon Ordusu’nun komutanı olan Robert E. Lee’nin heykelinin kaldırılma kararını protesto etmekti.

Yürüyüş yapan eylemciler, siyahlara karşı ırkçılık yapmanın yanında antisemit ve neo-Nazi sloganları da attılar. Yürüyüşe katılanların Nazi bayrakları açmaları, pek çok yerde swastika sembolünü kullanmaları ve Adolf Hitler’in sözlerinden alıntılar yapmaları da dikkat çekti.

Fotoğraf: Andy Campbell

Bu tip tüm sağ eğilimleri bir arada toplayan etkinliklerde sıkça sarf edilen ‘Bizim yerimize geçmeyeceksiniz!’ sloganı kendisini zaman içerisinde ‘Yahudiler bizim yerimize geçmeyecek!’ şeklinde evirdi. ADL, bu sloganın beyaz ırkın acilen müdahale edilmezse Yahudiler tarafından kontrol ve manipüle edilen bir akım ile yok olacağı görüşü sebebi ile tedavülde olduğunu belirtmekte.

Bir diğer sıkça kullanılan ‘Kan ve Toprak’ ise doğrudan Nazi ideolojisi ile bağlantılı.

Yürüyüşe katılan eski Klu Klux Klan lideri David Duke, Twitter aracılığıyla Donald Trump’ın söz verdiklerini gerçekleştireceklerini, Donal Trump’a inandıklarını ve ülkelerini geri alacaklarını söylediği için oy verdiğini belirtti.

Fotoğraf: Reuters, Klu Klux Klan Yahudilerin Şeytanın çocuğu olduğunu iddia ederken

Duke’un takipçileri eğer bu toplaşmasının hukuka aykırı olduğu iddia edilseydi ifade özgürlüklerinin ve toplanma özgürlüklerinin ihlal edileceğini belirttikleri gibi, toplanmayı protesto etmeye gelen ‘karşı-yürüyüşçülere’ de ‘Yahudi homoseksüel kedi kadınlar’ olarak hitap ettiler.

Virginia valisi parkta yaşanan şiddet olaylarından sonra bölgede Olağanüstü Hal ilan etti. Eyalet polisi parka müdahale ederek beyaz ırk savunucularını parktan uzaklaştırdı.

Fotoğraf: JPost

Diğer yandan Başkan Trump’ın olayla ilgili yapmış olduğu açıklamalar da yeterli bulunmadı. Trump, ‘Yaşanan bu çok yönlü şiddet, nefret olaylarını en sert dille kınıyoruz’ dedi. Trump özellikle beyaz milliyetçiliğini, neo-Nazileri ve antisemit söylemleri eleştirmekten imtina ederek, sadece nefet, bağnazlık ve şiddeti suçladı. Trump ayrıca olayda yaşamını yitiren kadının ailesine başsağlığı dileyerek, yaralanan diğer kişilere iyi dileklerini gönderdi.

Gösteriler esnasında hayatını kaybeden 32 yaşındaki Heather Heyer’ın karşıt toplaşmaya katılmak için orada bulunduğu tahmin ediliyor. Heyer’i öldüren 20 yaşındaki Ohio’lu James Alex Fields’ın ikinci dereceden cinayet suçlaması ile tutuklandığı bildirildi. Alex Fields karşıt kalabalığa gri spor arabasıyla girerek Heyer’i ezmişti. Antisemitizm ve antifaşizme karşı duruş sergilemek için orada bulunan Heyer’in ailesi kızlarıyla gurur duyduklarını belirtti.

Fotoğraf: Andy Campbell, Heyer’in öldürüldüğü yerde anısına oluşturulan anıt

Amerika Yahudi liderleri olayları ve Trump’ın açıklamasını kınarken, Virginia’da bulunan Yahudi toplumunun ilk defa geçtiğimiz haftasonu güvenlik ile korunduğu bildirildi.

 

4 comments on “Charlottesville ve Antisemitizm – Rika Kuriel

  1. […] polisi suçun nefret suçu teşkil edip etmediğini araştırmanın yanında, zamanlamasının Charlottesville’de yaşanan olaylarla paralel olduğunu belirtmekten […]

  2. […] sadece her yerde Yahudilere bir tehditten öte demokratik devletin ta kendisine de bir tehdit. Charlottesville’de yürüyen antisemitler sadece Yahudilerden nefret etmiyordu. Çok-ırklı demokrasi fikrinden […]

  3. […] senesinde içlerinde neo-faşist, neo-Nazi ve milislerin de yer aldığı aşırı sağcı gruplar Charlotesville’de “Unite the Right” adında büyük bir toplantı düzenlediler. Ellerinde meşaleler ile […]

  4. […] Nazi bayrakları ve ‘Yahudiler bizim yerimizi alamaz’ sloganlarıyla dolu 2017 Charlottesville olayı bir masum kadının ölümüyle sonuçlanmıştı. ABD tarihinin en kanlı antisemit […]

Comments are closed.