Afedersin Antisemit Arşiv Haberler

Nefret söylemi haftalık Z raporu’nda “gavur” sözcüğü

Hrant Dink Vakfı tarafından yürütülen “Nefret söylemi haftalık Z raporu” kapsamında, 7 Temmuz tarihinde Yeni Akit gazetesinin ilk sayfasında atılan başlık ve habere yer verildi. “Gavur cephesinde değişen bir şey yok” başlıklı haberde “gavur” sözcüğünün kullanılmasıyla Türkiye’de Müslüman olmayan kimlikler için düşmanlığın körüklendiğine dikkat çekildi.

Nefret söylemi haftalık Z raporu’nda; “Yeni Akit gazetesinin, ilk sayfada “Gavur cephesinde değişen bir şey yok” ve iç sayfada “AP’nin paçavra kararına TÜRKİYE’DEN SERT TEPKİ” başlıklı haberinde, Avrupa Parlamentosu’nun, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile yürüttüğü müzakerelerin askıya alınmasını öngören raporu kabul etmesi konu ediliyor. Gazete, haberin başlığında, Türkiye’de Müslüman olmayan kimlikler için bir nefret ve aşağılama ifadesi olarak kullanılan ‘gavur’ sözcüğü ile bu kimliklere yönelik düşmanlığı körüklüyor.” ifadelerine yer verildi.

Raporda ayrca, 3-9 Temmuz 2017 tarihlerinde nefret söylemi barındıran içerikler arasında “Suriyeliler AIDS getirdi” ve  “Türk gemisine YUNAN ATEŞİ” başlıklı haberlerler ve haklarında yazılan analizler yer aldı.

Her hafta güncellenen raporlama ile ilgili, “Nefret söylemi odaklı sistematik medya izleme çalışması kapsamında, tüm ulusal gazeteler ve sayısı 500’ü bulan yerel gazete önceden belirlenen anahtar kelimeler üzerinden (ör. hain, dönme, mülteci, Hıristiyan, Yahudi, bölücü vs.) medya takip merkezi aracılığıyla taranıyor. Bu anahtar kelimeleri içeren haber ve köşe yazıları günlük olarak okunuyor (gazetelerin hafta sonu baskıları hariç) ve nefret söylemi içeren yazılar tespit ediliyor. Esas olarak ulusal, etnik ve dini kimlik temelli nefret söylemine odaklanılırken cinsiyetçi ve homofobik/transfobik söylemler de tarama kapsamına alınıyor.” ifadeleri yer almaktadır.

3-9 Temmuz arasındaki haberleri içeren haftalık rapora buradan ulaşabilirsiniz.

Medyada nefret söyleminin izlenmesine katkı sunmak isterseniz detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.