Arşiv Haberler

İzmir Bet Hillel Sinagogu’nda obje ve anı eşyaları sergileniyor

Görsel: egehaber

Yıkık durumdaki Bet Hillel Sinagogu, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edildikten sonra, İzmir Musevi Cemaati Vakfı’na ait çeşitli obje ve anı eşyalarının da sergilendiği bir mekana dönüştü.

Sergilenen objeler arasında Mustafa Kemal henüz Cumhurbaşkanı değilken, adına okunmuş dua da yer alıyor. Dua ile ilgili yazılan açıklamada, “Geleneksel olarak her yıl ‘Kipur’ gecesinde Osmanlı Yahudileri tarafından sırayla önce ülkenin lideri ya da cumhurbaşkanına sonra Yahudi cemaatine mensup saygın din ve bilim adamlarına dua edilir. Bu dua ‘anoten’ duasıdır. Bu defterde yer alan anoten duasının tarihi milli mücadeleden sonraki ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasından önceki döneme denk gelmektedir. Mustafa Kemal henüz Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı değildir. 1922-1923 yıllarıdır” ifadeleri yer almaktadır.

Bet Hillel Sinagogu, 1788-1869 yılları arasında yaşamış olan Haham Hayim Palaçi’nin evinde kurulmuştur. Haham Hayim Palaçi ve oğlu Haham Avraham Palaçi, 19. yüzyılda İzmir’de yaşamış en önemli din bilginleri arasında yer almaktadır. Yaşadıkları dönemde Avrup ve Ortadoğu’dan din bilginleri kendilerine danışmak için İzmir’e gelmektedirler. Haham Hayim Palaçi’nin yazmış olduğu 72 kitaptan 26’sı yayımlanmıştır. Palaçi, dönemin sutanı Sultan Abdülmecit tarafından  1861 yılında, “Adaletten sorumlu din adamı” nişanı ile ödüllendirilmiştir.

Haham Hayim Palaçi’nin mezarı ve mezarlığın bulunduğu yerde er alan Mikve (arınma havuzu) da ziyaretçilere açık durumdadır.

(Mustafa Oğuz’un haberinden derlenmiştir.)