Arşiv Haberler

Soykırım Kurtulanı Vegan, Hayvanlara Yapılan Baskıların Son Bulmasını İstiyor

Polonya doğumlu Dr. Alex Hershaft, Varşova Gettosu’ndan kurtulmasının sebebinin, et endüstrisinin hayvanlar üzerinde kurduğu baskıyı bitirmek olduğuna inanıyor.

Haber: Standart.co.uk / Alex Gatenby

Çeviri: Kamar Ararat Kalpakçiyan

Avrupa Turnesi’nin son ayağı olan Londra’daki Jewish Museum (Yahudi Müzesi)nde yaptığı konuşmada, 82 yaşındaki Alex yürek parçalayan deneyimlerinin olağanüstü bir şekilde, hayvan haklarıyla ilgili ömür boyu sürecek bir tutkuya dönüştüğünü anlattı.

Babasının Naziler tarafından öldürülmesinden sonra Varşova Gettosu’ndan kurtulan Alex, önce Avrupa’ya kaçtı, ardından da ABD ve İsrail’e geçti.

Çevre kimyageri olarak sürdürdüğü başarılı bir kariyerin ardından bir mezbahaneye yaptığı iş gezisinde hayattaki gerçek amacını anladı. Bunun sonucunda 1976’da Farm Animal Rights Movement (FARM) (Çiftlik Hayvanları Hakları Hareketi)nin eş-kuruculuğunu yaptı ve 1981’de de vegan oldu.

Fotoğraf: Dr. Hershaft başka soykırım kurtulanlarıyla Amerika’ya giderken gemide

Bu deneyimiyle ilgili şunları söylüyor:

“İşte bu anda, soykırımdan kurtulmamın makul bir sebebi ve kurtulmamın bedelini ödeyebileceğim sağlam bir yolu olduğunu sonunda anlamıştım. Ve yine bu anda, hayatımın geri kalanını her türlü baskıya karşı savaşmaya adamaya karar verdim.”

O günden beri Alex hayatının tümünü çiftlik hayvanları hakları için kampanyalar düzenleyerek geçirdi. Geçmişte Amerika’da Jewish Veg Danışma Konseyi üyesi ve Jewish Vegetarian Society (Yahudi Vejeteryan Derneği) gönüllü destekçisi oldu. Şu anda da FARM başkanlığı görevlerini sürdürmektedir.

Et endüstrisinin hayvanlara karşı davranışının, toplama kampındayken kendi yaşadıklarına benzetiyor. Özellikle de damgalama ve vücut parçalarının düzenli olarak üst üste yığılması işlemlerinin toplama kampında yapılanlarla benzerliğine dikkat çekiyor.

Bu turneyi düzenleyen Birleşik Kırallık ProVeg başkanı Jimmy Pierson, Dr. Hershaft ile ilgili şunları söyledi:

“Onun eşsiz ve zorlu bir hayat hikayesi var: hayal edilemeyecek kadar büyük bir adaletsizlik ve baskıyı doğrudan yaşamaktan, hayatını aynı durumdaki diğerlerine adamak! Daha iyi bir dünya hayalini kuran hepimiz, eminim ki yapacağı sunumdan derinden etkileneceğiz.”

Alex’in etkileyici hikayesinin devamı için aşağıdaki bağlantıdaki videoyu seyredebilirsiniz:

http://www.standard.co.uk/lifestyle/vegan-holocaust-survivor-says-the-reason-he-survived-was-to-end-the-oppression-of-animals-a3543956.html