Arşiv Avlaremoz Dosya Haberler Kültür Sanat

Soykırım Kurtulanı, Aktör Curt Lowens 91 Yaşında Hayata Veda Etti

Soykırım kurtulanı ve İkinci Dünya Savaşı kahramanı Curt Lowens 91 yaşında hayatını kaybetti. Savaştan sonra Hollywood’a giden Lowens, “Tobruk” ve “Torn Curtain” filmlerinde, ayrıca televizyonda da “Wonder Woman” ve “Hogan’s Heroes” gibi yapımlarda Alman subaylarını canlandırmıştı.

Fotoğraf: Wesley Mann

Haber: Hollywood Reporter

Çeviri: Kamar Ararat Kalpakçiyan

Los Angeles Soykırım Müzesi’nin bildirdiğine göre Lowens geçtiğimiz günlerde Beverly Hills’te bulunan bir rehabilitasyon merkezinde düştü ve Pazartesi gecesi hayatını kaybetti. Açıklamada “Curt, cemiyetimizin sevilen bir bireyiydi” sözlerine yer verildi.

Polonya doğumlu olan Lowens, bir toplama kampında da tutsak tutulmuştu. Lowens 1966 yapımı “Torn Curtain” filminde Alfred Hitchcock ve 1967 yapımı “Tobruk” filminde Arthur Hiller gibi yönetmenlerle çalışmış; 1960 yapımı “Two Women”, 1967 yapımı “Counterpoint”, 1969 yapımı “Santa Vittoria” ve 1983 yapımı “To Be or Not to Be” yapımlarındaki rollerinde kendisinin savaş zamanı deneyimlerinden faydalanılmıştır.

Lowens, 1975 yapımı “The Hindenburg” filmindeki rolü için seçmelere katıldığında, yönetmen Robert Wise’a, çocukken Alman zeplininin Berlin üzerinde uçuşuna tanıklık ettiğini anlatınca rolü hemen kaptı.

Lowens ayrıca “Hogan’s Heroes” yapımında bir Gestapo yüzbaşısını ve “Wonder Woman”da bir SS generalini canlandırmış, bunun dışında aralarında “12 O’Clock High”, “Combat!”, “Mission: Impossible”, “The Six Million Dollar Man” ve “The A-Team” gibi yapımların da bulunduğu bazı askeri temalı dizilerde çeşitli rollerde oynamıştır.

17 Kasım 1925’te Curt Loewenstein adıyla doğmuştur. 1938’deki Kristallnacht’ta sinagogları yanarken, ailesiyle Berlin’de yaşamaktaydı ve bu olay yüzünden “bar mitzvah”ı ertelenmiştir. Ailesiyle birlikte İngiltere’ye kaçarken, Hollanda’da yakalanmışlar ve toplama kampına gönderilmişlerdi.

Rastlantı sonucu ortaya çıkan bazı belgeler sayesinde ailesiyle birlikte serbest kaldıktan sonra, geleceğin bu başarılı aktörü Ben Joosten isimli bir öğretmen kimliğiyle Hollanda direnişine katılmıştır. Burada birkaç yetişkin dışında tamamı çocuk 123 Yahudi’yi, onları saklayacak olan ailelere ulaştırarak, hayatlarını kurtarmaya katkıda bulunmuştur.

Bunun ardından kahramanlıklarını sürdürerek, düşen iki Amerika’lı havacıyı kurtarmış ve General Dwight D. Eisenhower tarafından onurlandırılmıştır. Ayrıca, Britanya Sekizinci Kolordu’su için çevirmen olarak çalışırken, Hitler’in halefi Karl Doenitz’e savaşın bittiği ve Almanlar’ın mağlup edildiği bilgisini Lowens vermiştir.

Geçen sene The Hollywood Reporter’dan Peter Flax’a verdiği röportajda “Gestapo kapıları çalarken akıl sağlığımı kaybettim”, ama kurtuluş zamanı “artık kapıları çalan bendim” demişti.

1947 yılında ABD’ye gelip New York’taki Herbert Berghof Stüdyosu’nda aktörlük eğitimi aldı.

Lowens ayrıca Broadway’de bulunan “The Great White Way”de sahnelenen “The Deputy” oyununda Dr. Josef Mengele’yi de canlandırmıştır. Oyunculuk geçmişinde 1971 yapımı “The Mephisto Waltz”, 1977 yapımı “The Other Side of Midnight”, 2009 yapımı “Angels and Demons” ve “General Hospital”daki rolleri de bulunmaktadır.

Lowens, “Destination: Questionmark” adında bir anı kitabı da yazmıştır. Ayrıca yakın zamanda bir grup lise öğrencisiyle altı dakikalık bir animasyon filminin yapımında yer almıştır. Bu film kendisinin soykırım deneyimleriyle ilgilidir ve adı da “Curt Lowens: A Life of Changes”dir.

2012 yılında verdiği tanıklıkla USC Shoah Foundation (Güney Kaliforniya Üniversitesi Shoah Vakfı) bünyesindeki “Visual History Archive” (Görsel Tarih Arşivi)’ne de katkıda bulunmuştur.

USC Shoah Vakfı yetkili müdürü Dr. Stephen D. Smith bir bildiride şöyle demiştir: “Curt Lowens, kahramanların az bulunduğu bir dönemde kahramanlığın önemli bir örneği olmuştur”, “Başkalarını kurtarabilmek için kendi hayatını önemli bir riske atmıştır. Hikayesini dile getirerek, gelecek nesillerin de onun yaptıklarından esinleneceğini kesinleştirmiştir.”

48 yıllık karısı Kathy Aralık ayında hayatını kaybetmişti ve çocukları yoktu.