Arşiv Avlaremoz Ajanda Avlaremoz Dosya Haberler Kültür Sanat

Salt Galata’da Ankaralı Yahudiler – Hermana

Enver Arcak’ın 2017 yapımı belgesel filmi Hermana‘nın gösterimi ve Bir Varmış Bir Yokmuş: Ankara Yahudileri paneli 13 Mayıs 2017 günü Salt Galata’da gereçekleştirilecek.

Etkinliğin tanıtım metni aşağıdaki şekildedir:

“Anadolu’nun en eski Yahudi topluluklarından olan Ankara Yahudilerinin geçmişi milattan önce ikinci yüzyıla uzanır. Topluluğun kentteki nüfusu, 15. ve 20. yüzyıllardaki büyük göçlerle kayda değer bir şekilde artar. Enver Arcak’ın 2017 yapımı belgesel filmi Hermana, 20. yüzyıl Ankara Yahudilerinin bu çok bilinmeyen sosyal ve ekonomik tarihini, İsrail’in çeşitli yerlerine ve İstanbul’a göç etmiş olan topluluk üyelerinin tanıklıklarıyla aktarır.

Filmin gösterimi ve yönetmenle kısa bir soru-cevap oturumunun ardından program, “Bir Varmış Bir Yokmuş: Ankara Yahudileri” paneliyle devam edecek. İstanbul Bilgi Üniversitesi Yahudi Toplulukları Çalışma Birimi (YATOÇ) tarafından SALT’ın iş birliğiyle düzenlenen panel, Bülent Bilmez’in moderatörlüğünde; Ömer Türkoğlu, Rıfat N. Bali ve Murat Koraltürk’ün katılımıyla gerçekleştirilecek.  Panelde modern Ankara’nın inşa süreci ve özellikle bu süreçte demografik dönüşüm bağlamında Ankara Yahudilerinin Cumhuriyet dönemi tarihi üzerine yoğunlaşılacak.
20. Yüzyıl Ankara tarihinin pek bilinmeyen bir yönüne eğilecek panelde, Türkiye’de Yahudiler ve azınlık meselesi genel bağlamı içinde, Ankara Yahudileri, konunun uzmanları tarafından farklı bakış açılarıyla ele alınacak.”

Detaylı bilgi için: http:// saltonline.org/tr/1640/ gosterim-hermana veya https://www.facebook.com/events/1845332742393702/

 

Program

Tarih: 13 Mayıs 2017, Cumartesi

Yer: SALT Galata, Oditoryum

14:00 Belgesel Gösterimi ve yönetmenle söyleşi- Hermana (Enver Arcak, 2017), 28 dakika, Türkçe ve İngilizce, İngilizce altyazılı.
15:30 Panel 
 Bir Varmış Bir Yokmuş: Ankara Yahudileri

Bülent Bilmez (İstanbul Bilgi Üniversitesi Tarih Bölümü) Moderatör
Ömer Türkoğlu (Tarihçi, yazar ve çevirmen):

“Modern Ankara’nın İnşa Sürecinde Ankara Yahudileri: Osmanlı’dan Cumhuriyet’e”

Rıfat N. Bali (Tarihçi, yazar ve yayıncı):

“Çağdaş Türkiye’de Yahudiler: Yavaş Yavaş Azalan Azınlık”

Murat Koraltürk (Marmara Üniversitesi İktisat Bölümü):

“Türkiye’de Azınlık Politikaları ve Gayrımüslimler”

Sorular ve Tartışma