Arşiv Haberler

Türkiyeli Yahudiler Hahambaşısı’nı seçiyor

2 Mayıs 2017’de Rav İshak Haleve’nin 7 yıllık görev süresi dolduğu için, Türkiye Musevileri Hahambaşısı seçimi  yapılacaktır.

Adaylık başvuruları 5 Mayıs 2017 saat 12:00’ye kadar devam etmektedir.

Seçimlere ilişkin Türkiye Musevileri Hahambaşısı Seçim Kurulu tarafından açıklanan duyuru aşağıdaki gibidir:

“02.05.2010 tarihinde Türkiye Musevileri Hahambaşısı olarak seçilen Sayın Rav İsak Haleve’nin 7 yıllık görev süresinin dolması nedeni ile yeniden Hahambaşı seçimi yapılması için 4 Nisan 2017 tarihinde İstanbul Valiliği’ne müracaat edilmiştir.

Türkiye Musevileri Hahambaşısı seçimi Türkiye Musevileri Hahambaşısı Seçim Usul ve Esaslarına İlişkin Düzenleme çerçevesinde yapılacaktır.

İstanbul, Adana, Ankara, Antakya, Bursa, Çanakkale, İzmir ve Kırklareli’nde sinagogları olan Toplum Vakıf yönetim kurulu başkanlarının 20.02.2017 tarihinde yaptıkları toplantıda Türkiye Musevileri Hahambaşısı Seçim Usul ve Esaslarına İlişkin Düzenleme’nin 6. maddesi gereğince Türkiye Musevileri Hahambaşısı Seçim Kurulu olarak aşağıdaki kişiler seçilmişlerdir.

Başkan          : Daniel Altaras

Üyeler           : Av. Nedim Karako, Samuel Azar, Moris Levi, Av. Betsi Penso

Yedek Üye    : Av. Süzet Anjel

Ayrıca Selim Hasan, Sami Barakas ve Lizet Papo, Seçim Kurulu’nun icrai çalışmalarında destek olacaklardır.

 

Türkiye Musevileri Hahambaşısı Seçim Kurulu 28.04.2017 tarihinde yapmış olduğu toplantıda aşağıdaki kararları almıştır:

1.Türkiye Musevileri Hahambaşısı seçiminin 14 Mayıs 2017 tarihinde İstanbul, Adana, Ankara, Antakya, Bursa, Çanakkale, Edirne ve İzmir’deki toplumlarımız nezdinde yapılmasına, oy kullanılacak yer ve saatlerin en geç 8 Mayıs 2017 tarihinde SMS ve elektronik posta ile duyurulmasına,

2.Seçmen listelerinin oluşturulmasına ve tamamlandıklarında Türkiye Hahambaşılık Vakfı, Şişli, Caddebostan, Kemerburgaz, Ortaköy ve Yeniköy Sinagoglarında ilanına; olası itirazlara Türkiye Musevileri Hahambaşısı Seçim Usul ve Esaslarına İlişkin Düzenleme gereğince ve TC kimlik belgesinin veya geçerli bir kimlik belgesinin arzı şartı ile işlem yapılmasına,

3.Seçim yapılacak yerlerde Türkiye Musevileri Hahambaşısı Seçim Usul ve Esaslarına İlişkin Düzenleme’nin 4. maddesi gereğince, bir başkan ve iki üyeden oluşan Sandık Kurullarının teşkil edilmesi ve bunun için sinagog yöneticilerinden aday isimleri istenmesine; İstanbul ve İzmir dışındaki yerlerde lüzumu halinde Sandık Kurulu görevli sayısının değiştirilebilmesine,

4.Türkiye Musevileri Hahambaşısı Seçim Usul ve Esaslarına İlişkin Düzenleme gereğince, seçim tarihinin ve sandık yerlerinin, Hahambaşılık makamının bulunduğu İstanbul ilinin İstanbul Valiliği Yüksek Makamı’na arz edilmesine; Seçim Kurulu’na başvuruda bulunan adayların listesinin belirlenmesini müteakiben adayların Valilik makamına arz edilmesine,

5.Bet-Din (Dini Kurul) üyesi dışındaki Hahambaşı adaylarının Türkiye Musevileri Hahambaşısı Seçim Usul ve Esaslarına İlişkin Düzenleme’nin 10. maddesi gereğince, 5 Mayıs 2017, Cuma günü saat 12.00’ye kadar Seçim Kurulu’na başvurmalarının lüzumuna,

6.Hahambaşı seçiminde doğal aday olan Bet-Din üyelerine durumun yazılı olarak bildirilmesine, oybirliği ile karar verilmiştir.

7.Türkiye Musevileri Hahambaşısı Seçim Usul ve Esaslarına İlişkin Düzenleme’nin 14. maddesi gereğince Türkiye Musevileri Hahambaşısı seçilebilmek için,

A – TC vatandaşı olmak,

B – Seçim tarihi itibarıyla 40 yaşını doldurmuş olmak,

C – Devlet ve toplum nezdinde itibar sahibi olmak,

D – Musevi dininin kurallarına ve geleneklerine uygun din adamı olmak,

E – Başta SMİHA olmak üzere gereken belgelerle ispat edebilecekleri şekilde dini kuralları, gelenekleri ve ibadet hakkında derin vukuf sahibi olmak,

F – Hahambaşılığın gerektirdiği ahlak ve secideye sahip olmak gerekir.

8.Bet-Din (dini kurul) üyesi olup yukarıdaki şartları haiz din adamları Türkiye Musevileri Hahambaşılığı makamına doğal adaydırlar. Aday olmak istemeyen dini kurul üyelerinin seçimden 7 gün öncesine kadar durumu Türkiye Musevileri Hahambaşısı Seçim Kurulu’na bildirmeleri gerekir.

9.Hahambaşılığa aday olmak isteyen ve 7. maddedeki şartları haiz olan kişilerin 5 Mayıs 2017, Cuma saat 12.00’ye kadar Hahambaşılığa aday olmak istediklerini belirten bir dilekçe ile Seçim Kurulu Başkanlığı’na alındı belgesi karşılığında müracaat etmeleri ve bu müracaata adayın 7. maddede belirtilen şartları haiz olduğunu belgeleyen belgeleri bir dosya halinde eklemeleri gerekmektedir.

Müracaat dilekçesinde adayların adlarını, soyadlarını, tebligat adreslerini belirtmeleri, sabıka kaydı olmadığına dair Adli Sicil Kaydı, TC vatandaşı olduğunu ve seçim tarihi itibarıyla 40 yaşını doldurmuş olduğunu belgeleyen belgeleri eklemeleri, ayrıntılı özgeçmişlerini, dini bilgilerini ne zaman, nerede ve nasıl edindiklerini, hahamlık mesleğindeki bilgi ve tecrübelerini ayrıntılı olarak izah etmeleri ve yukarıda belirtildiği üzere bu hususları gereken belgelerle belgelendirmeleri gerekmektedir.

10. 9. maddede belirtilen dosyaya eklenecek belgelerin orijinal olmaması halinde bunların örneklerinin tasdikli olmaları gerekmektedir. Ayrıca bu dosya eklenecek belgelerin tümünün Türkçe olması, Türkçeden başka bir dilde belge var ise bunların Türkçeye tercümelerinin noter veya TC Konsoloslukları tarafından tasdikli olmaları ve gerektiğinde apostil tasdikli yapılmış olması şarttır. Süresinde yapılmayan veya bu şartları içermeyen müracaatlar işleme konulmayacaktır.

11.Türkiye Musevileri Hahambaşısı Seçim Usul ve Esaslarına İlişkin Düzenleme’nin 8. maddesi gereğince seçim tarihi itibarıyla 18 yaşını dolduran, Türkiye Hahambaşılığı Vakfı’na mensup olan ve seçmen listesinde adı bulunan her Musevi seçme hakkına sahiptir.

12.İstanbul’daki seçmenleri ihtiva eden İstanbul Seçmen Listeleri Türkiye Hahambaşılık Vakfı, Şişli, Caddebostan, Kemerburgaz, Ortaköy ve Yeniköy Sinagoglarında, İstanbul dışındaki yerlerde, bu yerlerdeki sinagoglarda askıya alınacak ve seçimden 1 hafta önce 8 Mayıs 2017, Pazartesi günü mesai bitiminde askıdan indirilecektir. Seçmen listelerinde isimlerini bulamayan ancak bu duyurunun 11. maddesinde belirtilen ve Türkiye Musevileri Hahambaşısı Seçim Usul ve Esaslarına İlişkin Düzenleme’nin 8. maddesine uyan kişiler yukarıda belirtilen askı süresi boyunca Seçim Kurulu Başkanlığı’na (Türkiye Hahambaşılığı Hukuk Ofisi) bu duyurunun 2. maddesinde belirtilen belgelerle başvurup seçmen kayıtlarını yaptırabilirler.

13.Seçim tarihinde İstanbul’da bulunamayacak olan seçmenlerin 10 Mayıs Çarşamba ve 11 Mayıs Perşembe günleri oy kullanabilmeleri için planlama yapılmaktadır. Bununla ilgili bilgi 5 Mayıs 2017 Cuma gününe kadar SMS ve elektronik posta ile bildirilecektir. Bu konuda ayrıca bilgi almak isteyenler Türkiye Hahambaşılığı Hukuk Ofisini arayabilirler.

14.İstanbul dışında yaşayan seçmenler kendi seçim yerlerinde kurulacak sandıklarda veya İstanbul’da kurulacak herhangi bir sandıkta oy kullanabileceklerdir.

15.Adaylar 5 Mayıs 2017, Cuma günü saat 13.00’te duyurulacaktır.

16.Seçimde tek aday olması durumunda oy kullanma işlemi, adayın adını taşıyan mührün Seçim Kurulu damgalı boş oy pusulasına basılması ve oy pusulasının yine onaylı zarfa konup kilitli ve mühürlü seçim sandığına atılması şeklinde olacaktır. Birden fazla aday olması durumunda her bir aday için üzerlerinde isimleri yazılı ayrı oy pusulaları hazırlanacak, zarfa bu pusulalardan biri konacaktır. Yukarıdaki şekilde kullanılmayan oylar geçersiz sayılacaktır. Seçimde mükerrer oy kullanılmaması için gereken altyapı hazırlanmakta olup bu konuda gerekli bütün önlemler alınmaktadır.

17.Seçimler Türkiye Musevileri Hahambaşısı Seçim Usul ve Esaslarına İlişkin Düzenleme hükümleri gereğince gizli oy ve açık tasnif esasına göre yapılacaktır. Seçim sandıklarından çıkan geçerli veya geçersiz bütün oylar tasnif edilerek sayılacak ve Türkiye Hahambaşısı Seçim Tutanağı’nda belirtilecektir.

 

Tüm dindaşlarımıza önemle duyurulur.

Türkiye Musevileri Hahambaşısı Seçim Kurulu”