Arşiv Haberler

Bir Mişon Yeniden Şehit Listesinde diğer Mişon Hala Liste Dışı – Serdar Korucu

Türkiye, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’ni 102. yıldönümünde kutladı, şehitlerini andı. Geçen seneden farklı olarak Milli Savunma Bakanlığı’nın internet sitesindeki “Şehit Listesi”nde Yahudi ve Hristiyan askerlerin de isimleri yer aldı. Ancak bu liste 1998’de yine bakanlık tarafından basılan kitaba göre eksik.

Milli Savunma Bakanlığı, 1998’de “Şehitlerimiz” adlı 5 ciltlik bir eserde “Şehit Listesi” yayınladı. Cumhuriyet’in 75. yıldönümünde basılan bu kitaplarda tasnif şehirlere göre yapılıyor ve tüm askerlerin isimleri yer alıyor. Müslüman ya da gayrimüslim ayrımı yapılmaksızın…

Milli Savunma Bakanlığı’nın internet sitesinde de bir “Şehit Listesi” yer almakta. Ancak bu listede yıllardır Yahudi ve Hristiyan askerlerin isimleri bulunmamaktaydı. Bu konuda değişikliğe gidildi.

Liste için tıklayınız

Osmanlı İmparatorluğu’nun 1850 yılındaki Kırım Savaşı ile başlayan, sonrasında sırasıyla Osmanlı-Rus Savaşı, Osmanlı-Yunan Savaşı, Trablusgarp Savaşı, Balkan Savaşları, Birinci Dünya Savaşı ile devam eden ve Kurtuluş Savaşı ile sona eren internetteki listeye Yahudi ve Hristiyan askerlerin de isimleri eklendi.

Bakanlığın resmi internet sitesi olan www.msb.gov.tr’de Arşiv Müdürlüğü’nün altında yer alan “Şehit Listesi”nde yapılan aramalarda artık Osmanlı tebaası olan Yahudi ve Hristiyan askerlerin isimleri yer alsa da liste kitaptakiyle aynı değil.

Hem kitapta hem internet sitesinde 1893’te doğan Bursa’nın Nilüfer ilçesinde Çalı bucağı Kuruçeşme köyünde doğan Mirkado oğlu Mişon bulunuyor. 1. kolordu, 124. fırka, 1. alay, 1. tabur, 4. bölükte yer alan Mişon’un ölüm yeri Teryandafil Çiftliği olarak görünüyor. Tarih ise Rumi takvimle 17 Nisan 1331.

Fakat bir başka Bursalı Mişon, Milli Savunma Bakanlığı’nın 1998’de yayımladığı kitaplarda yer alsa da internet sitesinde adına raslanamıyor. Bursalı Refail oğlu Mişon topçu erdi. Kitapta yer alan diğer askerler gibi doğum tarihi Rumi takvime göre yazılıydı: 1307. Lakabı “Dölger”di. 5. kolordu, 13. alay, 2. tabur, 4. bölükteydi. 6 Haziran 1915’te Gülhane Hastanesi’nde son nefesini verdi.

Mişon gibi hemşehrisi Yasef oğlu Nesim Efendi de 32. alay, 1. tabur, 1. bölükte piyadeydi. Yedek subay adayıydı. 1310’da doğmuştu. Ölüm yeri, Asmalıdere muharebesi, tarihi ise 26 Mayıs 1915 olarak kayıt altına alındı. Ancak sitede ismi yer almadı.

Ankara doğumlu Markado oğlu Hayem de kitapta adına yer verilip sitede bulunamayanlardan… 2. kolordu, 5. fırka, 13. alay, 1. taburda görevli olan Hayem, piyade erdi 1309 doğumluydu.  Ölüm tarihi ise kayıtlarda Miladi takvime göre 6 Mart 1915 diye geçti.

* Haber içinde yer alan isimlerin yazımında MSB kayıtları esas alınmıştır.