Arşiv Haberler

Karen Gerşon Şarhon “İstanbul tarihinin önemli 7 kadını” listesinde

Fotoğraf: İstanbul Kadın Müzesi

The Guide İstanbul internet sitesi İstanbul tarihinin önemli 7 kadını listesine Karen Şarhon’u da dahil etti.

Türkiye’nin ilk Sefarad müzik grubunu kuran ve Türkiye’nin ilk Yahudi kadın akademisyeni olan Karen Şarhon’un tanıtım yazısında “Müzik insanlar ve topluluklar arasında köprüler yaratır.” sözlerine yer verildi.

Türkiye’nin ilk Sefarad müzik grubu olan Los Pasharos Sefaradis’in kurucularından olan Şarhon’un grubu 1978 yılında Judeo-Espanyol halk şarkıları hakkında araştırma yapmak ve Türkiyeli Sefarad külütürünü canlandırmak amaçlı kurduğu bilgilerinin yer aldığı yazıda grubun 400 parçalık arşivlerinin olduğu ve hem Türkiye’de hem de yurtdışında 300’den fazla konser verdikleri bilgisine ulaşmak mümkün.

İstanbul tarihinin önemli 7 kadını listesinde, dünyanın ilk kadın tarihçisi ve kadın inceleme yazısını yazan Anna Comnea, Osmanlı’da yaşayan ilk Ermeni, sosyalist-feminist pasifist kadın yazar Zabel Yesayan, Osmanlı İmparatorluğu’ndaki ilk Müslüman feminist derginin kurucusu Nuriye Ulviye Mevlan Civelek, ilk kadın arkeolog Halet Çambel, Anadolu Pop’unun ilk kadın temsilcisi Tülay German ve ilk Kürt kadın oyun yazarı Evrim Alataş isimleri bulunmakta.

Yazının İngilizce tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.

1 comment on “Karen Gerşon Şarhon “İstanbul tarihinin önemli 7 kadını” listesinde

  1. […] sırasıyla Ermeni, Yahudi (Sefarad), Rum, Süryani ve Gürcü sofralarında, Takuhi Tovmasyan, Karen Gerson Şarhon, Meri Çevik Simyonidis, Ari Çokana, Hülya Özkınacı, Uğur Zuboğlu gibi birbirinden değerli […]

Comments are closed.