Arşiv Göze Çarpanlar

Hitlerin Açık Artırmayla Satılan Telefonu Sahte İddiası

Nazi lideri Adolf Hitlerin İkinci Dünya Savaşı sırasında, orduya emirlerini iletmek için kullandığı söylenen telefon geçtiğimiz günlerde ABD’de bir müzayedede 243 bin dolara satılmıştı. Telefonun sahte olduğu öne sürüldü.

Kaynak: Hürriyet

Avrupa’nın iletişim teknolojileri alanında en büyük müzelerinden biri olan ve 1881 yılından bu tarafa üretilen telefonların bulunduğu Frankfurt Müzesinin İletişim Teknolojileri Bölüm Başkanı Frank Gnegel, söz konusu telefonun Hitlere ait olamayacağı görüşünde.

Orijinali siyah renkte olan ancak, kırmızıya boyanıp, üzerine Adolft Hitlerin baş harflerinin kazındığı telefonun Açıkça sahte olduğunu belirten Gnegel, Siemens & Halske firması tarafından üretilen telefonun ahizesinin İngiliz üretimi olduğunu söyledi. Frankfurter Allgemeine Zeitunga konuşan Gnegel, telefonun kesinlikte bu şekilde üretilmediğini, daha sonra İngilterede monte edilmiş olabileceğini öne sürdü. Telefonun ahizesinin gövdesiyle uyumlu olmadığına işaret eden Gnegel, ahizenin İngilterede savaş öncesinde özel olarak üretildiği iddialarını ise saçma buluyor. Neden İngilteredeki bir firma Hitler için ahize üretsin? Siemens Hitler için isteyerek yeni bir telefon üretirdi diyen Gnegel, orijinali siyah olan telefonun kırmızıya boyanmasının da telefonun sahteliğinin kanıtı olduğu görüşünde.

Kırmızı üretilemez miydi?

Siemensin siyah bir telefonun üzerini boyamak yerine Hitler için orijinal kırmızı renkte telefon üretebilecek durumda olduğuna işaret eden Gnegel, Hitlerin kullandığı her şeyin üstün kalitede üretilirken telefonunun bu denli özensiz olmasının normal olmadığını savunuyor. Hitlerin telefonu her yere yanında götürdüğü iddiasının da doğru olmadığını belirten Gnegel, Hitlerin gittiği her yerde telefon vardı. Neden yanında bir telefon taşısın? O dönemde telefonlar duvarda asılıydı. Ayrıca taşınabilir telefon, cep telefonlarıyla birlikte mümkün oldu görüşlerine yer veriyor.

Üzerinde Nazi işareti ve kartalı bulunan, ayrıca Adolf Hitlerin isminin baş harfleri kazınmış olan Siemens marka çevirmeli telefon, ABDde bulunan Alexander Tarihi Eser Müzayede Evinde 100 bin Dolardan satışa sunulmuş, kimliği açıklanmayan bir kişi tarafından 243 bin Dolara satın alınmıştı.