Arşiv Haberler

“Yerel Gazeteciler için Ayrımclıkla Mücadele ve Haberleştirme Atölyesi” düzenlendi.

Çalışma alanını “ayrımclılığın önlenmesi, insan hakları ve farklılıklara saygının geliştirilmesi ve demoktarik bir toplumun yaratılması için izleme ve raporlama çalışmaları yapmak” olarak tanımlayan Eşit Haklar için İzleme Derneği (ESHID) 11, 12 Şubat 2016 tarihlerinde İzmir Çeşme’de, Yerel Gazeteciler için Ayrımclıkla Mücadele ve Haberleştirme Atölyesi düzenledi.

Ankara, Antep, Bolu, Bursa, Hakkari, Hatay, İstanbul, İzmir, Konya ve Mardin şehirlerinden gezetcilerin katılım gösterdiği çalıştay, konuk konuşmacı olarak gelen Marina Lalovic’in içermeci gazetecilik konusunu anlatmasıyla başladı. Gerçeğe bakışın mantıksalcılıktan duygusallığa kaydığı dönem olan günümüz için kullanılan ve dilimize hakikat-sonrası ya da gerçek-ötesi olarak çevrilen “Post-truth” döneminde gazetecilik mesleği tartışıldı.

Aynı günün öğleden sonraki bölümünde altenatif medya deneyimlerinin paylaşıldığı panele Bianet’ten İfade Özgürlüğü Editörü Elif Akgül, Agos’tan Fatih Gökhan Diler, Pir Haber Ajansı’ndan Turabi Kişin, Roman Medya’dan Pınar Sayan, Dokuz8 Haber’den Yeşim Yavuzer ve Avlaremoz’dan Ceni Palti konuşmacı olarak katıldı.

 

Çalıştayın ikinci gününde Mahmut Çınar’ın “Ayrımcılığın Haberleştirilmesi” başlıklı çalışması ile başladı. Haber yazma dili, gazetecilerin dönüştürücü rolü ve kendi söylemlerini gözden geçirmelerinin öneminin konuşulduğu ve örnek haberler üzerinden incelemelerin yapıldığı çalışmadan sonra, Turgay Olcayto, Kemal Göktaş ve Faruk Bildirici’nin konuşmacı olarak yer aldığı ve ayrımcılığa dair medya deneyimlerinin paylaşıldığı bir panel düzenlendi.

 

İki günlük atölye çalışması, ilerida atılabilecek adımların ve işbirliklerinin konuşulması ile sona erdi.