Arşiv Göze Çarpanlar Haberler

77 Yıl Önce: Lodz Yahudileri Zorla Gettoya Yerleştirildi

8 Şubat 1940’ta Yahudiler, Polonya’da en yoğun yaşadıkları ikinci şehir Lodz’ta gettoya yerleştirildiler. Gettodakilerin büyük bölümü ilerleyen yıllarda Chelmno ölüm merkezi ve Auschwitz-Birkenau imha kampında öldürüldü. 

Kaynak: USHMM

Lodz gettosundaki bir fabrikada zorunlu işçi olarak çalıştırılan bir Yahudi adam ve çocuk. Lodz, Polonya, tarih bilinmiyor. — Zydowski Instytut Historyczny Instytut Naukowo-Badawczy

Almanlar Lodz’un kuzey doğu kısmında bir getto kurulmasını emretti. Tüm Lodz nüfusunun üçte birinden fazlasını oluşturan, 160.000’den fazla Yahudi şehrin küçük bir bölümüne yerleştirildi. Lodz Yahudileri, savaş öncesi Polonya’sında Varşova’dan sonra ikinci en büyük Yahudi cemaatini oluşturuyordu.

Lodz gettosu şehrin diğer bölümlerinden dikenli tellerle ayrıldı. Getto alanı, gettonun dışında bırakılan iki ana yol kavşağı ile üç kısma bölündü. Gettonun bu üç kısmını birbirine bağlamak için üst geçitler yapıldı. Lodz’daki Yahudi olmayan nüfusunun kullandığı tramvaylar gettonun içinden geçiyordu ancak getto içinde durması yasaktı. Gettodaki hayat şartları korkunçtu. Bölgenin çoğunda musluklardan su akmıyordu ya da kanalizasyon sistemi yoktu. Ağır iş, aşırı kalabalık ve açlıktan ölüm, hayatın baskın unsurlarıydı.