Arşiv Göze Çarpanlar

ABD’nin kapıları Nazi rejimi sırasında Yahudilere de kapalı idi

Trump’ın damadı Jared Kushner’in büyükannesi geçmişte şöyle demişti: “Dünyanın kapıları bize kapalı idi.”

Kaynak: Şalom

2. Dünya Savaşı’na giden yıllarda ve savaş sırasında Avrupa’dan mutlak bir ölümden kaçan binlerce Yahudi ABD’ye girmek istemiş kimisi hiç girememiş, kamplarda katledilmiş, kimisi de aylarca korku ile kanunsuz olarak başka ülkelerde yaşamış, beklemek zorunda kalmıştı.

Mültecilerin ABD’ye girişine kısıtlama getiren kararnameye  karşı ABD çapında gösteriler sunarken,  Donald Trump’ın damadı ve Başdanışmanı Jared Kushner şimdilik  sessizliğini koruyor.

JTA sitesinden Josefin Dolstein, Kushner’in büyükannesinin savaş sırasında  ABD’ye girmek için yaşadığı zorlukları bir kez daha gündeme taşıdı.

Polonya doğumlu büyükanne Rae Kushner, 1923’te Sovyet işgali sırasında Novogrudok kasabasında doğmuş. 2. Dünya Savaşı sırasında Nazilerin Yahudi gettosu haline getirdikleri kasabada çok az Yahudi sağ kalmayı başarabilmişti.  Büyükanne Rae, Yahudi isyancıların kazdığı bir tünelden kız kardeşi ve babası ile  gettodan kaçmayı başarmış ve  dokuz ay boyunca ormanlarda gizlenmiş. Sırası ile bugünkü Çek Cumhuriyeti, Avusturya ve Macaristan’da kanunsuz olarak yaşamış olan aile sonunda İtalya’da bir mülteci kampına sığınmayı başarmış.   Macaristan’da  eşi Joseph Kushner ile tanışan ve evlenen Büyükanne Rae,  İtalya’daki kampta tam üç buçuk yıl geçirdikten sonra ABD’ye girmeyi başarmış.

2004 yılında kocasını kaybeden Büyükanne Rae 1982 yılında Nazilerden kaçışı ve ABD’ye sığınması ile ilgili olarak basına  şöyle konuşmuştu: “Nereye kaçacağımızı bilemiyorduk, gidecek hiçbir yerimiz yoktu. Bize her şeyi satın Filistin’e kaçın diyenler oldu, ancak o zamanlar İsrail yoktu. Dünyanın tüm kapıları bize  kapanmıştı…”