Arşiv Haberler

A5405: Hafızanın Bekçileri – Ceni Palti

Nedo Fiano, 1925 yılının Nisan ayında Floransa’da doğan bir Yahudi.

1944 yılında tutuklanıp, aynı yılın Mayıs ayında, bir sığır vagonunda yedi gün yedi gece süren bir yolculuğun sonunda, on bir kişilik ailesi ile beraber Auschwitz’te buluyor kendini. Tüm ailesinden bir tek o kurtuluyor.

Yalnızlık ve hayatta kalmış olmanın suçluluğu ile mücadele ederek, büyük çabalarla yeniden kurduğu hayatının her gününde Holokost’un onun peşini hiç bırakmadığını söylüyor. Bu sebeple de hayatını anlatarak geçiriyor. Anıların zamana yenik düşmemesi için konuşuyor.

2005 yılında A5405: Il Coraggio di Vivere (The Courage to Live) isimli bir kitapta kendi hikayesini yazıyor, Roberto Benigni’nin Life is Beautiful adlı filmine danışmanlık yapıyor.

Ancak ne yazık ki, Nedo Fiano’nun zihni artık zamana yenik düşüyor. Yaşadıklarını hatırlayamayacak ve anlatamayacak halde olan Fiano’nun hikayesini aktarma işi, gönüllülere kalıyor.

Tam da bu amaçla yeni bir internet sitesi bugün yayım hayatına başladı: A5405 – Hafızanın Bekçileri

Sitedeye girdiğinizde sizi, Fiano’nun kitabından parçalar okuyan gönüllülerin videoları karşılayacak. Sitenin diğer bölümlerde ise, Fiano’nun hikayesine dair bilgi edinebilir hatta “Become a Guardian of Memory” kısmında siz de onun kitabındanbir parça okuyarak siteye kaydedebilirsiniz.