Arşiv Göze Çarpanlar Haberler

Diyanet, Yeni Camii’yi “anlatıyor”: Pis bir Yahudi mahallesiydi

Diyanet’e bağlı İstanbul müftülüğünün Eminönü’deki Yeni Camii için hazırladığı tanıtım metninde, muhitten  “Pis bir Yahudi ve Hristiyan mahallesiydi” sözleriyle bahsettiği ortaya çıktı.

Kaynak: Diken

Tepkiler üzerine AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, metnin en kısa sürede düzeltileceğini söyledi.

Tarihi Yeni Camii.

Tarihi Yeni Camii.

istanbulmuftulugu.gov.tr’de‘Tarihi Camilerimiz’ kısmında Yeni Camii’den bahseden müftülük caminin temelinin Safiye Sultan’ın talimatıyla 1597 yılında atıldığı ifade edildi.

Tanıtımda, cami inşaatının yapıldığı mahalleden şu sözlerle bahsedildi: “Caminin inşası için seçilen Bahçekapı çevresi o tarihlerde gümrüğe ve limana yakınlığı dolayısıyla bir ticaret yeri, oldukça sıkışık, aynı zamanda pis bir Yahudi ve Hıristiyan mahallesiydi. Caminin inşaat sınırları içinde bir kilise ve bir sinagog vardı. İstimlâk edilecek evlere iki kat bedel verilmesi; sinagog ve kilise yerine de iki harap mabedin tamiri kararlaştırıldı.”

Yahudiler gelince ortalık çöplüğe dönmüş!

Metnin devamında, 1603 yılında Safiye Sultan’ın ölümüyle cami inşaatın yarım kalmasının ardından ‘vaziyet’ anlatıldı: “Yapı ilk pencere taklarına kadar yükselmişti. Aradan yıllar geçti ve çevreyi yine Yahudi evleri kapladı, her yer mezbelelik halini aldı.”

Mezbelelik, ‘çöplük’ anlamına geliyor.

Metin değiştirilecek

adsiz

AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Şalom gazetesi yazarı Karel Valensi’nin konuyu sosyal medyada gündeme getirmesi üzerine bir açıklama yaptı ve metnin değiştirileceğini ifade etti.

Yeneroğlu, şunları söyledi: “Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da kesinlikle tasvip edemeyeceği bir yaklaşım. İstanbul Müftülüğünü düzeltmeye ve özre davet ediyorum. İstanbul Müftümüzle görüştüm. Kendilerinin de kesinlikle tasvip etmedikleri bir dil. Kaynağını tespit edip en kısa zamanda düzeltecekler.”

* Link Diyanet’in internet sitesinden kaldırıldığı için Web Archive’dan verilmiştir. Linki açmak için VPN kullanmanız gerekmektedir.

1 comment on “Diyanet, Yeni Camii’yi “anlatıyor”: Pis bir Yahudi mahallesiydi