Arşiv Avlaremoz Dosya Haberler Kültür Sanat

“Bir Müslüman, Bir Hristiyan ve Bir Yahudi” – Serdar Korucu

İsrailli sanatçı Eran Shakine, Müslümanlar, Hristiyanlar ve Yahudiler arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları mizahi bir dille ele alıyor. “Bir Müslüman, Bir Hristiyan ve Bir Yahudi” sergisi, 5 Mart’a kadar Berlin Yahudi Müzesi’nde.

img_4793
© Serdar Korucu

“Bir Müslüman, Bir Hristiyan ve Bir Yahudi” bir fıkranın başlangıcı gibi görünse de aslında akıllara kazınan klişelere meydan okuyor. Müslümanlar, Hristiyanlar ve Yahudiler arasındaki farklılıklar ve benzerliklere esprili bir bakış açısıyla yaklaşıyor.

İsrailli sanatçı Eran Shakine, çizim serisinde üç dini temsil eden üç figür bulunuyor. Ve bu üç figür birlikte pek çok şeyi deneyimliyor, paylaşıyor, araştırıyor. Tanrı sevgisi de dahil…

shakine9Bazen birlikte cennetin kapısını da birlikte çalıyorlar.
shakine-knockingBazen günlük hayatlarının bir bölümünü de birlikte geçiriyorlar.

shakine11

shakine5

shakine4

shakine6Bazense Buda’yı ya da Nelson Mandela’yı birlikte ziyaret ediyorlar.
shakine8

shakine12İstekleri, umutları, hayalleri… Sergi, bir Müslüman, bir Hristiyan ve bir Yahudi’nin birbirlerinden çok da farklı olmayan hallerini bir araya getiriyor.
shakine2Sanatçı Eran Shakine sergisi için “Kendimizi birbirimizden ayırmak için kullandığımız her şeyden arınınca aynı temel ihtiyaca sahibiz: Hepimiz mutlu olmak istiyoruz” diyor.

shakine3Shakine’in Almanya’daki ilk solo sergisinde, tuval ve kağıt üzerine yaptığı geniş ölçekte 40 çizim ve üç metal heykel bulunuyor.

img_4796
© Serdar Korucu