Arşiv Göze Çarpanlar

8 Kasım 1923: Hitler’in “Birahane Darbesi” başarısızlıkla sonuçlandı

Köylülüğün ve küçük burjuvazinin daha güçlü bir tabaka oluşturduğu Bavyera’da faşistler giderek daha fazla ortaya çıkmaya başlıyordu. Nazi Partisi bu bölgede tanınıyor, kuzeye doğru da sıçramak istiyordu. Adolf Hitler, 8 Kasım’da Münih’te, “Birahane Darbesi” ile bunun yolunu açmak istedi, ancak başarısızlığa uğradı ve 11 Kasım 1923’te tutuklandı.

hitlet

Kaynak: marksist.org

Nazi Partisi, üye sayısını arttırmasına rağmen Bavyera dışında fazla tanınmıyordu. Hitler’in o zamanlar aklında, burada bulunan silahlı tüm Weimar Cumhuriyeti karşıtlarını kendi önderliği altında toplayarak, ordunun da (o zamanki adıyla Reichswehr) desteğiyle Bavyera hükümetini ele geçirip Berlin’e karşı yürüyüşe geçmek ve Weimar Cumhuriyeti’ni yıkmak vardı.

Bavyera’ya üçlü bir diktatör yönetimi hakimdi: Devlet komiseri Gustav von Kahr, Reichswehr komutanı General Otto von Lossow, devlet polisi başkanı Albay Hans von Seisser. Bu yönetim, merkezi yönetimin ilettiği her talimatı yerine getirmiyor, özellikle Hitler’in yayın organının ve Nazilerin faaliyetlerinin durdurulmasına yönelik emirler uygulanmıyordu.

Darbe girişimi

8 Kasım 1923 akşamı, Münih ticaret örgütlerinin Bürgerbräukeller isimli bir birahanede düzenlediği gecede konuşma yapmakta olan von Kahr ve orada bulunan yönetim ekibi, Adolf Hitler ve ona bağlı 600 silahlı adamının müdahalesiyle rehin duruma düştüler. Hitler, bu üçlünün kendisiyle işbirliği yapmasını talep etti. Ancak üçü de bu konuda isteksizdiler. Bu aşamada Hitler’e Almanların 1. Dünya Savaşı’ndaki efsanevi komutanı Erich Ludendorff yardımcı oldu ve görünüşte Hitler’e katıldılar.

Birahane çıkışında oluşan kargaşada, bu üçlü görev yerlerine kaçmayı başardı ve Hitler, Ludendorff’la baş başa kaldı. Ertesi gün, 9 Kasım sabahı Hitler ve Ludendorff bir hücum taburunun önünde Münih’in merkezine doğru yürüyüşe geçtiler. Şehrin merkezine giden yolları kapatan polis taburlarıyla çıkan çatışma Hitler için başarısızlıkla sonuçlandı ve hücum taburu dağıldı. Olayda 16 Nazi ve 3 polis öldü. Ludendorff olay yerinde tutuklandı, Adolf Hitler ise kaçtıysa da iki gün sonra yakalandı.

Dava ve sonuçları

Başarısız darbe girişimi sanıklarının davası 1924 yılının Şubat’ında başladı. Hitler, davayı, kendi görüşlerini kamuoyuna aktarmak ve faşizm propagandası yapmak için uygun bir fırsat olarak kullandı. Hitler mahkeme sonucunda 5 yıl hapis cezası almasına rağmen, 8 ay hapis yattıktan sonra Aralık 1924’te salıverildi. Ludendorff ise yaptığı hizmetler göz önüne alınarak ceza almadı.