Arşiv Göze Çarpanlar Haberler

Holokost’un yıktığı sinagoglar yeniden doğuyor

Holokost sırasında yıkılmış sinagogların var olan resimlerinin rehberliğinde, restorasyon ve yeniden yapım çalışmaları hızlandı.

Kaynak: Şalom

261020168pghikcvbhbvprb0bg7btishf

Dünyada sinagog mobilyaları konusunda en önde gelen firmalardan biri olan Lavi Furniture CEO’su Micah Oberman, bu trendin özellikle Polonya, Ukrayna ve Macaristan’da bulunan sinagogların örnek alınarak yapılan çalışmalarla izlenebileceğini belirtti.

Restorasyon çalışmaları süslü dekoratif mobilyalar, değerli metaller, renk seçimleri, ibadethane alanlarının tekrardan tasarımı şeklinde gerçekleşiyor.

Oberman’ın açıklamalarına göre, yakın zamanda Toronto’da yapılan bir sinagog, eksperlerin rehberliğinde, Jaslo, Polonya’da bulunan bir sinagogun resimleri referans alınarak, 15 milyon dolar tutarında bir bütçe ile restore edildi. Yeniden yapılan sinagog, tahta oyma işleri ve altın kaplama yaprak şeklinde dekoratif aksesuarları bile içermekte.

Ayrıca, bu şekilde restorasyona tabi tutulmuş bir sinagogu Kudüs Eski Şehir’de görmek mümkün. Sinagog, 1904 yılında muhafazakâr bir Macar Yahudi topluluğu tarafından inşa edilmiş ve Rabi Yitzchok Ratsdorfer’in ardından adlandırılmıştı. İsrail’in Bağımsızlık Savaşı sırasında yıkılan sinagog, 2008 yılında tekrar aslına uygun olarak yeniden inşa edilmişti.