Arşiv Göze Çarpanlar Haberler

İngiliz Yahudileri Brexit sonrası Almanya vatandaşlığı peşinde

Londra’daki Almanya Büyükelçiliği, Naziler tarafından Alman vatandaşlığı elinden alınan ve İngiltere’ye giden yüzlerce Yahudi’nin, Brexit sonrası Alman vatandaşlığına geçmek için başvuru yaptığını duyurdu.

Kaynak: Euronews

passport-1365746_1920

İşte onlardan biri Thomas Harding, İngiltere’nin AB’den tamamen ayrılmasıyla, ailesinin diğer birlik ülkelerinde kolayca çalışmasının zorlaşacağını söylüyor: “Brexit sonrası ülkedeki kayıpların büyük olacağını fark ettim. Benim ve ailemin diğer 27 birlik ülkesinde yaşaması da çalışması da zorlaşacak. Aynı zamanda İngiliz pasaportumdan vazgeçmez zorunda kalmayacağım. Almanya’da yaşamak zorunda da değilim. Dolayısıyla, bu durum benim için İngiltere’ye gül güle demekten ziyade Avrupa’ya merhaba demek olacak”

Alman vatandaşlığına geçmek için başvuru yapan kişi sayısının 500’e yakın olduğu belirtilirken, bu sayının daha da artması bekleniyor.

Başvuru yapan bir diğer kişi ise belgesel yapımcısı Ben Lewis: “Benim Alman vatandaşlığını istemem içim birçok neden var. İlk önce çocuklarımın da benim gibi Avrupa topraklarında yaşamasını ve bunun avantajlarını elde etmesini istiyorum. Ben hayatım boyunca Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde çalıştım. Ayrıca Berin’i çok seviyorum. Belki ileride orada yaşamayı bile düşünebilirim. Neden olmasın.”

Almanya Temel Kanunu’nun 116. maddesi uyarınca, Nazi döneminde vatandaşlıkları elinden alınan Yahudiler kimliklerini yeniden alma hakkına sahip. Kural bu kişilerin torunları için de geçerli.