Arşiv Haberler

Saldırıya uğrayan Yahudi mezarlığı Meclis gündeminde – Serdar Korucu

Hatay’daki Yahudi mezarlığının “kimliği belirsiz” kişiler tarafından tahrip edilmesi Meclis gündemine taşındı. CHP ve HDP’den iki milletvekili İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yanıtlaması için soru önergesi sundu.

vandallar-is-basinda-hatay-daki-musevi-mezarligina-saldiri-151642-1Birgün Gazetesi’nden Erk Acarer’in haberine göre, Antakya’daki Yahudiler, Babalar Günü olan 19 Haziran’da Emek Mahallesi’nde bulunan mezarlığa gittiklerinde mezarlığı duvarı yıkılmış, kapısını da kırılmış şekilde görmüşlerdi. Saldırıda ailelere ait mezarların taşları da kırılmıştı. Bu konu bugün iki muhalefet partisi CHP ve HDP tarafından Meclis gündemine taşındı.

İlk soru önergesi CHP Hatay Milletvekili Hilmi Yarayıcı’dan geldi.

Hatay’ın binlerce yıldır farklı inanç gruplarının bir arada kardeşçe yaşadığını anımsatan Yarayıcı, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği yazılı soru önergesinde, Suriye’deki iç savaşın ardından Hatay’ın cihatçı örgütlerin “merkez üssüne” dönüştürüldüğünü öne sürdü.

“O MAHALLEDE CİHATÇI ÖRGÜTLER ETKİN”

CHP’li Yarayıcı, mezarlığın bulunduğu Emek Mahallesi’nin cihatçı grupların etkin olduğu bir bölge olduğunu savunarak Bakan Ala’ya şu soruları yöneltti:

“- Son on yılda farklı mezhep ve inanç gruplarına veya bu grupların ibadet yerlerine yönelik saldırı gerçekleşmiş midir? Gerçekleşmiş ise bu saldırıların kim veya kimler tarafından gerçekleştirildiği tespit edilmiş midir?
-Kentte yaşayan farklı mezhep ve inanç gruplarına yönelik saldırı olabileceğine yönelik Bakanlığınıza ulaşmış istihbari bir bilgi var mıdır? Var ise önlem aldınız mı?
-Antakya Asri Mezarlığında bulunan Musevi yurttaşlarımıza ait mezarlara yönelik saldırının kim veya kimler tarafından gerçekleştirildiği tespit edilebilmiş midir? Edilmiş ise haklarında nasıl bir işlem yapılmıştır?
-Hatay, farklı inançların barış içinde yaşadığı bir kenttir. Suriye’de mezhep savaşını körükleyen cihatçı grupların Hatay’da rahatça örgütlenip kentin bu özelliğini tahrip etmesinin önlenmesine yönelik bir eylem planınız var mıdır?”

vandallar-is-basinda-hatay-daki-musevi-mezarligina-saldiri-151641-1Yarayıcı ardından ikinci soru önergesi ise HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan’dandı.

“- Mezarlıkta yaşanan bu tahribatla ilgili herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?
– Hatay’da nüfusu giderek azalan, toplamda 3.500 kişilik nüfusa sahip Musevi ve Hıristiyan toplumlarının güvenlikleri için ne gibi güvenlik tedbirleri alınmaktadır?
– Tahrip edilen mezarlıkların onarımı için Hatay Valiliği bir girişimde bulunacak mıdır?
– Musevilere karşı işlenen bu gibi antisemitik suçlara karşı Türkiye genelinde ne gibi önlemler alınmaktadır?”

1 comment on “Saldırıya uğrayan Yahudi mezarlığı Meclis gündeminde – Serdar Korucu

  1. […] Danimarka’da, Yunanistan’ın farklı şehirlerinde, Fransa’da, Türkiye’de Antakya’da, olanlar birkaç […]

Comments are closed.