Arşiv Göze Çarpanlar Haberler

Fransa’da Periscope’ta antisemitizme ceza

Avrupa’da sosyal medyadaki nefret söylemleri cezasız kalmıyor. Belçikalı vekil Özdemir’e Facebook’tan hakaret eden ve Fransa’da Periscope’ta Yahudi karşıtlığı yapanlara hapis cezası verildi. AB ile sosyal ağlar ayrıca içerik kaldırılmasında anlaştı.

Kaynak: Sabah

pexels-photo

Sosyal medyada işlenen düşünce ve nefret suçları, Avrupa ülkeleri tarafından cezalandırılmaya devam ediyor. Son olarak Belçika yargısı, Brüksel Bölgesel Parlamentosu Milletvekili Mahinur Özdemir’e sosyal medya sitesi Facebook üzerinden ağır hakaretler eden işadamı Alain Binet’ye 6 ay hapis ve 1 euro sembolik para çezası verdi. Binet, Mahinur Özdemir hakkında “Bu …. hâlâ bizim ülkemizde ne yapıyor” ifadelerini kullanmış ve Özdemir ve küçük oğluna ağır sözler sarfetmişti. Karar ile ilgili konuşan Mahinur Özdemir “Kin ve nefret söyleminin cezasız kalmaması açısından verilen karar önemlidir. Karar Belçika’da internet üzerinden hakaret ve tehdide karşı uygulanan ilk ceza oldu. Bu nedenle kararın bundan sonraki duruşmalarda emsal teşkil etmesi bekleniyor. Her ne mecrada olursa olsun hakarete uğrayanlar derhal hukuki süreç başlatmalı” şeklinde konuştu. Binet, cezasının 15 gününü hapiste çektikten sonra serbest kalacak. İşadamı, 5 yıl içinde benzer bir suç işlerse cezasının kalanını çekecek. Irkçı ve cinsiyetçi yorumlarını internete yükleyen iki Fransız da hem işlerinden kovuldu hem de para ve hapis cezasıyla karşı karşıya kaldı. Ülkenin en büyük telekomünikasyon şirketlerinden SFR’de çalışan iki kişi, Yahudi bir müşteriye ve yoldan geçen bir kadına ırkçı ve cinsiyetçi yolrumlar yaptı ve bu yorumlarını video paylaşım sitesi Periscope üzerinden yayımladı. Anti-semitizm (Yahudi Karşıtlığı) ve ırkçılık karşıtı LICRA adlı kurumun başvurusu üzerine SFR, bu iki işçiyi kovdu. Bu kişilerin “dini ayrımcılığa teşvik” ve “cinsiyetçi nefrete teşvik” gibi suçlardan 45 bin euro para ve bir yıl hapis cezası alabileceği belirtiliyor.

24 SAATTE SİLİNECEK
Benzer suçların önüne geçilmesi ve etkisinin azalması için Avrupa Birliği’yle, sosyal medyanın dört devi anlaşmaya vardığını açıkladı. Buna göre Facebook, Google, YouTube ve Twitter’dan yetkililer, din, dil, ırk, renk ve millet ayrımcılığı yapan mesajları 24 saat içinde silecek ya da bu mesajı atan hesapları incelemeye alacak.